Независимо дали си лежите на дивана, четейки любовен роман или пък се трудите с пот на челото във фитнеса; дали седите по цял ден на работа или пък унило се излежавате в леглото; дали просто си лягате да спите след работа или ядете ужасно вреден чипс – във всички случаи изразходвате енергия.

Основен източник на енергия са, както знаете, всеизвестните калории. Тази думичка кара да пребледнеят всички, които някога са изпитали всичките трудности на строгите диети за отслабване.

Както можете да предположите, нуждата от калории не е еднаква за всички хора. За изчисляването на количеството калории се взима предвид всичко – пола, възрастта, професията, спортните увлечения (или липсата на такива), както и редица други фактори.

Например на една бременна жена й се препоръчва да поема 3300 ккал дневно. Кърменето добавя към общото число още 300. Младите студентки имат нужда от 2800 ккал, а спортуващите им колеги от мъжки пол – от 5000 ккал.

Допреди няколко години имаше редица одобрени от различни правителствени здравни организации таблици, където се уточняваше препоръчителното дневно количество калории за служители в различни сфери, в зависимост от пола и възрастта им. Има определени дози и за деца, подрастващи и пенсионери.

Но колко калории ви трябват лично на вас?



Днес един от най-популярните методи за изчисление на необходимата дневна доза калории е този, съобразен с показателите на метаболизма. За отправна точка се взима настоящото ви тегло, а в резултат на теста ще получите цифра, уточняваща вашата лична доза калории за запазване на съществуващото тегло. Ето как се изчислява:

Първо трябва да изчислите колко калории дневно ви трябват за поддържане на основни жизнени функции като дишане, терморегулация, произвеждане на необходими на организма вещества и др. За целта вземете цифра, която да е равна на 20 % от телесната ви маса – точно толкова енергия ви е необходима за поддържане на жизнените си процеси. Запишете си резултата.

После изчислете колко калории са ви нужни ежедневно за физическите ви натоварвания. За целта ще трябва да умножите получения по-горе резултат по коефициента, съответстващ на нивото ви на активност.

Ако през по-голямата част от деня седите, коефициентът ви е 0.2. Ако в програмата ви за деня влизат бавни разходки до магазина или лека домакинска работа (готвене, пране, гладене на една-две ризи, миене на чинии), коефициентът ви е 0.3. Ако денят ви е запълнен от-до с домакинска работа, правите гимнастика сутрин, работите в градината или пък много се движите на работа, коефициентът ви е 0.4. Ако пък редовно и сериозно спортувате, коефициентът ви е 0.5.

Добавете получената цифра към предния резултат



Трето – трябва да разберете колко калории изразходвате за усвояване на храната. За целта трябва да съберете двете предишни цифри и да вземете 10 % от полученото число. Добавете и него към общата бройка.

Съберете трите цифри и ще получите точно това, което искате да знаете – колко калории ви трябват на ден. За по-голяма точност трябва да извадите 2 % от общата сума за всеки 10 години след 20-годишна възраст. Т.е. ако сте на 30, извадете 2 %, ако сте на 40 – 4 % и т.н.

Има и проста формула за изчисляване на необходимото количество калории за хора, водещи заседнал начин на живот, които не спортуват и предпочитат гледането на телевизия пред разходките. По този метод трябва да умножите настоящото си тегло по 28. Ще получите броя калории, които са ви необходими за ежедневно поддържане на организма ви на същото ниво.

Ако пък искате да отслабнете или пък обратното – да понапълнеете, трябва да умножите по 28 теглото, което искате да постигнете. Така пак ще получите необходимото ви количество калории.

Има и специални методи за изчисление на калориите за спортисти, при които се взима предвид телосложението на човека, степента му на издръжливост, широчината на костите, пропорциите на тялото, вида на тренировките и други специални показатели. Тъй като тези изчисления са строго индивидуални, при тях се отчитат и много нюанси. Затова трудно бихме могли да ви предложим схема за подобно пресмятане.

Имайте предвид, че описаните по-горе методи са предвидени за хора в средна зряла възраст и не са подходящи за деца, възрастни хора или хора, страдащи от тежки заболявания.

Не забравяйте и че препоръчаното количество калории трябва да е разпределено равномерно в различни часове от деня. Ако сутринта хапнете една ябълка, а на обяд пиете чаша кафе, вечерята от три основни ястия едва ли ще ви помогне да си запазите формата, дори ако съдържа със 100-200 по-малко калории от необходимото количество.