Автор
Woman.bg

Какво е необходимо да знаете за хроничните вирусни хепатити?

В тази изключително полезна статия за хроничните вирусни хепатити ще разберете всичко онова, което е важно да знаете за тях: какво представлява хроничният хепатит, кои са основните прояви и възможните оплаквания при хепатита.

Хепатит: част от живота на много хора

Хепатитът е възпаление на черния дроб, което се предизвиква от вируси. Хепатит С и В са едни от най-често срещаните заболявания на черния дроб.

Според данни на Световната здравна организация, (СЗО) общо броят на инфектираните с Хепатит С надхвърля 170 млн., за Европа над 8,9 млн., за САЩ 3,9 мил. души. За повечето страни честотата варира от 1 до 5%. В България честотата сред здравите кръводарители е 1,4%.

Въпреки високо ефективната ваксина, повече от 2 млрд. души са инфектирани с Хепатит В и 350 млн. имат хронична инфекция. От тях над 1 млн. годишно умират от напреднала чернодробна недостатъчност и хепатоцелуларен рак.

Най-полезна и конкретна информация за заболяването хроничен хепатит ще получите от лекуващия си лекар.

Какво представлява хроничният хепатит?

Хроничният хепатит В, също както и хепатит С в повечето случаи има продължителна безсимптомна фаза. Хепатит се причинява от вирус, който засяга черния дроб. След като навлезе в организма, вирусът заразява чернодробните клетки, започва да се размножава и бавно да заразява нови клетки. Това води до възпаление и нарушаване функциите на черния дроб. Често обаче години след заразяването липсват оплаквания или те не са тежки, нито типични за чернодробно заболяване.

Първа фаза на заболяването е острият хепатит. Седмици, до няколко месеца от заразяването, може да се прояви болестта с признаци на умора, липса на апетит, главоболие, гадене, болки вдясно под ребрата и в ставите, последвано от пожълтяване на кожата и потъмняване на урината. Голяма част от болните с хепатит обаче не съобщават за оплаквания по време на острата инфекция. Възможно е черният дроб напълно да се възстанови от острия хепатит и вирусът да се изкорени. Но при над половината от случаите, средно в 70% от заразените с хепатит С, вирусната инфекция продължава, възпалението на черния дроб в различна степен е налице и хепатитът преминава в хроничен.

Ходът на заболяването е много различен. Повечето пациенти нямат сериозни здравни проблеми в продължение на поне 20 години и живеят нормално, както здравите хора. Въпреки предимно бавния ход на хроничния хепатит, при малка част от заразените след 5-10 години може да възникнат усложнения.

Какви са проявите на хепатит?

Хроничният хепатит протича индивидуално, част от болните може да имат оплаквания, при другите изобщо да липсват. Важно е това, че увреждане на черния дроб може да е налице и в отсъствие на оплаквания. В сила е и обратното - изразените симптоми не винаги показват тежко заболяване. Не е задължително съчетаването на всички изредени прояви, както и ако имате някой от тези симптоми, не е задължително да сте болен от хепатит. Единственият начин да се докаже болестта е извършването на кръвни тестове.

Това са част от възможните оплаквания при хепатит:

• обща отпадналост, умора при физически усилия, тежест вдясно под ребрата и в ставите;
• загуба на апетит, нарушение в метаболизма на въглехидратите;

• нарушено храносмилане;
• потиснатост до депресивни състояния, бърза промяна на настроението и затруднена концентрация;
• проблеми със съня; след пълноценна продължителност на съня може да липсва усещане за отмора.

Изследвайте се анонимно и безплатно за хепатит B и С. Повече информация можете да получите тук


Очаквайте и за в бъдеще редовно да ви информираме по темата за хроничния хепатит и рисковете, които крие той.