Автор
Woman.bg

Вредни ли са за здравето на децата мобилните телефони?

Любимият предмет за игра на повечето деца е мобилният телефон.

Голяма част от родителите обаче се питат тази игра безопасна ли е. И отговорът е: не, не е.

Въпреки че връзката с мобилните телефони и рака при човека все още не е доказана, това не означава, че те са безопасни. Някои учени твърдят, че радиочестотното им излъчване може да има биологични въздействия - достатъчни, за да нарушат ДНК структурите и да допринесат за мозъчни тумори, пишат от dete.bg

Специалистите отдавна предупреждават, че не бива да държим мобилните телефони близо до главата си. И не забравяйте, че проучванията, чийто резултат е този съвет, са направени преди да започнем да използваме този тип връзка толкова интензивно, колкото го правим днес. Освен това препоръката са за възрастни, не за деца.



Черепите на малчуганите са по-тънки, отколкото на възрастните, а мозъците им все още се развиват. Което означава, че радиацията от мобилните телефони прониква по-дълбоко в мозъка и е вероятно да причини по-голяма вреда.

Дори да приемем, позовавайки се на най-новите изследвания, че мобилните телефони не причиняват рак, те носят редица други рискове.

На първо място, те са покрити с микроби - много повече, отколкото ги има върху обикновените битови предмети. Освен това са съдържат редица малки части, като клавишите на клавиатурата например, които могат да бъдат погълнати и да предизвикат задавяне.

Децата могат да достигнат и до батерията, микрочиповете и платките, които се намират в телефона. Тяхното поглъщане носи сериозен риск от отравяне. Опасни химикали се крият и под цветните екрани.

И въпреки че никой не може да ви забрани да забавлявате детето си с мобилния телефон, не е зле да имате предвид тези рискове. Спомнете си за тях и когато взимате решение за първия телефон на детето ви.