Почти 10 процента от всички случаи на рак при мъжете в Западна Европа и 3 процента при жените се дължат на прекаляване с алкохола.

При някои видове рак, като на устата, на ларинкса и на гърлото, алкохолът е отговорен за 45 процента от случаите при мъжете и на 25 процента при жените. Германски учени анализираха данни от Франция, Италия, Испания, Великобритания, Холандия, Гърция, Германия и Дания за над 100 000 мъже и 250 000 жени на възраст от 37 до 70 години.

Те установиха, че 50 400 от 79 100 случаи на някои видове рак, сред които на гърлото и дебелото черво, през 2008 г. се дължат на това, че хората са пиели повече алкохол от препоръчваното количество.

"Много случаи на рак можеха да бъдат избегнати, ако консумацията на алкохол беше ограничена до две алкохолни единици дневно за мъжете и една за жените" - каза ръководителят на изследването Мадлен Шуце от германския Институт по храненето. - Още повече случаи на рак щяха да бъдат избегнати, ако хората пиеха по-малко."

Една стандартна алкохолна единица съдържа 12 гр алкохол и е равна на 125 мл вино или 220 мл бира. Предишно изследване установи, че алкохолът е отговорен за около 40 000 случая на рак по света годишно.

Учените не са сигурни как точно алкохолът отключва рака, но предполагат, че това е свързано преобразуването му в тялото. Алкохолът се разгражда до химикал, който може да увреди ДНК и пречи на клетките сами да се поправят, пише actualno.com.