Британският принц Уилям и Кейт Мидълтън се ожениха в Уестминстърското абатство на пищна церемония, която привлече огромен зрителски интерес по цял свят и вдъхна нов живот на монархията.

Вече е факт и най-очакваният момент на сватбата – принц Уилям целуна Кейт на балкона на Бъкингамския дворец пред погледа на многохилядното множество. Тълпата, събралата се под балкона, започна да скандира "целуни я отново". Уилям и Кейт се подчиниха на желанието им и се целунаха отново, съобщава dir.bg

Преди да разменят клетвите си, Мидълтън, първото обикновено момиче, което се жени за принц толкова близо в реда за наследяване на трона от повече от 350 години насам, премина бавно по пътеката до олтара, докато хорът от 1900 души пееше песнопението на Чарлз Пери "I Was Glad". Когато се срещнаха пред олтара, Уилям прошепна нещо на Кейт, а тя му се усмихна преди началото на церемонията. Архиепископът на Кентърбъри Роуън Уилямсън обяви двойката за съпруг и съпруга с думите "Обявявам ви за мъж и жена".

Мидълтън, чиято сватбена рокля беше обект на оживени спекулации в модната преса, беше облечена в рокля от коприна с цвят на слонова кост с дантела и дълъг шлейф на Сара Бъртън, дизайнер на модния лейбъл Александър Маккуин. След церемонията стана ясно, че Кейт е работила по модела заедно със Сара Бъртън, а желанието й е било роклята да съчетава традиционни и модерни елементи, като същевременно двете са се стремили да запазят и почерка на покойния Маккуин.

Мидълтън носеше тиара, дадена й от кралицата, и годежен пръстен с диамант и сапфир, който преди принадлежеше на покойната майка на Уилям принцеса Даяна. Обеците на булката от диаманти са сватбен подарък от родителите й и са дело на Робинсън Пелхем.

По-рано 1900-те гости бяха посрещнати със силен камбанен звън и тромпети при пристигането си в абатството, където е бил коронован Уилям Завоевателя през 1066 г. Кралица Елизабет II, облечена в лимонено жълт тоалет и шапка в същия цвят, други кралски особи, Дейвид и Виктория Бекъм, певецът Елтън Джон, премиерът Дейвид Камерън бяха сред известните гости в абатството. Към тях се присъединиха 50 държавни глави и служителите в благотворителни организации и ветерани от войната, които познават принца от времето, докато се обучаваше за военен пилот.