Кичурите правя косата по-релефна. Специалистите винаги препоръчват добавянето на още един цвят или нюанс в косата, което ще й придаде дълбочина и индивидуалност.

Да се правят кичури вкъщи без професионалист е доста рисковано занятие –почти никога не се получава точният нюанс (какъвто е на кутията).

Има вероятност да се получи много голям контраст между цвета на косата и този на кичурите.

Има и много фактори, с които трябва да се съобразим – като точно време, консистенцията, определено количеството боя, техники на нанасяне и т.н.

Лятото е подходящ сезон да „внесете светлина” в косата като си направите по-изсветлени, топящи се кичури със слънчева, плажна нотка. Подходящи са топлите, пясъчни цветове. През зимата по-подходящи са по-студените и тъмни цветове с блясък.

През лятото косата е изложена на много вредни въздействия- като слънце, морската вода,прах и други , които оказват влияния и тя става по-суха и изтощена от обикновено. Затова е необходимо да се използват слънце защитни продукти, и продукти за след излагане на слънце, препоръчани от вашия фризьор, съобразно типа на косата ви.

Дебелина на кичурите:

Тя зависи от желанията на клиента и какви иска да са кичурите –открояващи се или фини. Класическият тип кичури са тънките, дискретни кичури - те внасят релеф в косата и създават усещането за преливане на цветовете, съветва Ирена Рачева, Колорист и Преподавател във фризьорска академия Stephan.

Обратно, по-плътните кичури са за клиенти, които искат кичурите да се открояват, да се забелязват. Ефектът е по-контрастна и провокативна прическа. Те се създават посредством техники спрямо релефа и формата на косата.

Интересен подход при кичурите е да изглеждат изсветлели, „остарели”, да не започват отгоре в дълбочина, а по дължините.

Цветът на кичурите:

Ако сте брюнетка:

Ако имате тъмна към черна коса подходящи за вас ще са тъмно кестеняви кичури, в нюанса на шоколада. Ще добави интензивност и наситеност на цвета. Освен това, се препоръчва и 10-минутна процедура Гланциране - за огледален блясък на косата.

Ако косата ви е кестенява, ще ви отиват кичури в дълбоко златисто, медно-златист цвят. Този нюанс ще внесе светлина и преливност на цветовете.

Ако сте блондинка:

За светлокестенявата и руса коса са подходящи светло руси кичури в различни нюанси. И тук процедурата Гланциране ще даде лъскавост на косата.

Ако сте червенокоса:

При червена коса заложете на светло червения, медния или пурпурен цвят.



По принцип цветът на кичурите трябва да е един или два тона по-светъл от основния. Но всяка прическа е строго индивидуална и зависи от правилната дигностика на косата от фризьора.

Освен да провери плътността, растеж, текстура и натура и т.н , добрият фризьор обръща внимание и на цяостното излъчване, походка, дрехи, аксесоари, грим, навици, жестове, дори как отмята косата си- всичко „говори" коя ще е най-добрата адаптация на прическата към конкретния човек, така че поддръжката вкъщи да е лесна.