Световната здравна организация (СЗО) заяви, че мобилни телефони са канцерогенни - лъчението от клетъчните телефони може да причини рак.

Специалистите от агенцията за изследване на ракови заболявания към СЗО смятат, че използването на мобилните устройства може да увеличи риска от рак при хората, съобщава inews.bg

Заключение, че мобилните телефони не са безопасни за хората, бе достигнато от екип от 31 учени от 14 страни, след като разгледали внимателно изготвените проучвания върху безопасността от мобилните телефони, пише "Ройтерс".

Видът на радиация, излизащ от мобилния телефон, се нарича йонизиращо лъчение. Тя не е като рентгенова снимка, по-скоро наподобява микровълнова фурна с много ниска мощност.

Ние непрекъснато "сготвяме" мозъка си, защото говоренето по телефона е това, което се случва с храната ни, докато тя е в микровълновата фурната, смята д-р Кейт Блек, водещ невролог в Cedars-Sinai Medical Center в Лос Анджелис.

Употребата на мобилните устройва може да има негативни ефекти върху хората, като може да се стигне до нарушаване на когнитивната функция на мозъка, считат специалистите.

Д-р Джонатан Самът, председател на групата от изследователи, призна, че доказателствата все още не се събират, но бе категоричен, че има известен риск за хората. За това е необходимо да се наблюдава връзката между влиянието на gsm-ите и раковите заболявания.

Производителите на мобилни телефони веднага контрираха учените. Те твърдят, че няма нито едно недвусмислено доказателство, че телефоните причиняват рак.

Европейската агенция по околна среда пък излезе с изявление, че клетъчните телефони не са по-опасни за здравето от тютюнопушенето, например.

Производителите на много от популярните мобилни телефони вече предупреждават потребителите, да държат устройството далеч от тялото си. В ръководството по безопасност на iPhone - Apple 4 се казва, че устройството трябва да се държи на най-малко 15 мм от ухото, докато човек говори по телефона.

В упътването на BlackBerry Bold пък се казва, че потребителите трябва да държат устройството на поне 25 мм.



iNews припомня, че учените непрекъснато се опитват да разберат дали мобилните телефони са вредни за хората и какво причиняват те.

В едно от последните изследвания се твърдеше, че ако прекарате 50 минути с мобилен телефон, залепен за ухото, това със сигурност, ще повлияе на дейността на мозъчните ви клетки, в тази част на мозъка, която е най-близо до антената на телефона.

"Това, което проучването показа, е, че метаболизмът на глюкозата, която е знак за мозъчна дейност, се ускорява в мозъка на хора, които са близо до антената на мобилен телефон", казва доктор Нора Волков от Националния здравен институт.

Изследването бе направено, с цел да се проучи как реагира мозъкът, когато е изложен на електромагнитното поле, образувано от мобилните телефони.

Доктор Волков била изненадана, когато открила, че дори слабото електромагнитно поле на телефоните влияе върху мозъчната дейност, но тя подчертава, че то по никакъв начин не отговаря на въпроса за рака на мозъка.

Други учени откриха връзка между двете, но до окончателно становище така и не се стигаше.

Учени от Националния университет Куйо в Мендоса пък установиха, че мъжете, които имат навика да носят клетъчните си телефони на колана или в десния джоб, имат намалено съдържание на минерали в костите (BMC) и костна минерална плътност (BMD) в дясната бедрена кост.