Ползите от креативното мислене са безспорни, а основите му се поставят в най-ранна детска възраст.

Дори и да не отглеждате следващия Пикасо, добре е да създадете правилните условия за разгръщане на детското въображение, пише dete.bg.

Съвсем логично, точно подрастващите деца се оказват във възможно най-благоприятната възраст за развиване на въображението.

За 2-годишното дете е твърде лесно да започне и да се научи да мисли извън границите – по простата причина, че още няма ясно понятие за самите граници.

Какви са начините?

Активни, не пасивни занимания

Мислете за въображението като за мускул: ако не се упражнява, той атрофира.

Занимания като разходка в парка или разказване на приказка имат значително по-благоприятен ефект върху творческото мислене на детето в сравнение с гледането на телевизия.

Разговаряйте с 2-годишното дете колкото е възможно повече. Задавайте му въпроси, които го предизвикват да развие собствено мнение и идеи.


Творческа среда
Децата обожават да експериментират в търсене на различни функции на вече познатите им предмети.

Вместо непрестанно да сте нащрек, осигурете на детето предмети, с които може да прави каквото си иска, без да си навреди.

Най-лесното решение са нетоксични бои за рисуване, маркери, пластилин, напълно безопасните парцалени кукли.

Право на избор

Когато е уместно (и безопасно), позволявайте на детето да мисли и решава само, колкото и незначителни да ви се струват подобни самостоятелни решения.

Толерирайте хаоса

Когато детето ви е потънало в творческите си занимания, си забранете да виждате хаоса около него.

След време винаги може да се познае дете, на което му е втълпявано, че редът е най-важен – то е колебливо и никога не би направило нещо „извън правилата”.