Автор
Woman.bg

Пасивното пушене води до поведенчески проблеми при децата

Децата, изложени на пасивно пушене у дома, могат да развият поведенчески проблеми в училище и да изпитат трудности в учебния процес, съобщи Ройтерс, цитирайки американско проучване.

Екип на д-р Хилъл Алпърт от Харвардския институт за обществено здраве проучил данните за 55 000 американски деца на възраст под 12 години. 6 на сто от тях живеели с пушачи вкъщи и именно те показали по-голям риск от поведенчески смущения, пише dete.bg.

Което още веднъж потвърждава препоръките на лекарите да държим децата далеч от цигарения дим.

Досега обаче здравните експерти отчитаха само чисто медицинските, а не и психологическите аспекти на проблема. Те предупреждаваха за рисковете от инфекции на дихателните пътища, от остри пристъпи на астма и от т.нар. синдром на внезапната детска смърт, когато бебета умират в съня си.

Новото изследване предупреждава и за психологическите последствия при подрастващите, предизвикани от никотина.

Друг фактор, който трябва да се вземе предвид, е, че когато плодът е изложен на пасивно пушене, докато още е в утробата на майката. Тогава се развиват и проблеми в познавателния процес, след като детето порасне и тръгне на училище.

Когато децата живеят с пушачи, 20 на сто от изследваните проявили поведенчески проблеми. В семействата на непушачите този процент възлизал само на 9 на сто.