Вярно е, че наедрелият корем предизвиква известен дискомфорт в и без това леко изтощаващата жега, но плюсовете на лятната бременност го компенсират със сигурност, пише dete.bg.

Вижте как:

Тонусът


Разходките, плуването и поддържането на тонуса изглеждат много по-постижими, когато слънцето ви примамва и дните са по-дълги. Според ново проучване, 30 минути спорт три пъти в седмицата подобрява сърдечния ритъм на бъдещата майка и на бебето. Упражненията, както знаете, укрепват организма ви достатъчно, за да се справи и със самото раждане. Разбира се, в жегите физическото натоварване не е препоръчително, освен ако не говорим за почивка на море.


Храненето

Здравословното балансирано хранене е жизненоважно за бебето ви, а лятото е сезонът, в който дори и да не искаме, някак успяваме да се храним по-здравословно - главно защото предпочитаме плодове и зеленчуци във вид на по-леки ястия и салати. Правилото е да приемате поне пет порции плодове и зеленчуци на ден.

„Морският” сезон предполага и засилена консумация на риба, което отново е полезно за вас и бебето ви - основно заради съдържанието на важните мастни киселини. Хапвайте риба поне два пъти в седмицата.

Изкушението

Благодарение на горещините е почти сигурно, че няма да се изкушите с преяждането и хапването за двама - топлото време понижава апетита - съвсем естествено.

Водата

Важно е да пиете много вода, когато времето е горещо и… когато страдате от сутрешно гадене. Все още официалната препоръка е да се приемат поне литър и половина вода на ден, въпреки че има нови изследвания, които оспорват здравословния й ефект. Ако не сте почитателка на водата, може да наблегнете на фрешовете и студените чайове.

Релаксът

Достатъчната почивка и релаксация е важна по време на бременността, защото така се засилва кръвообращението в плацентата и до бебето ви достига повече кислород. Заменете шопинга с разходки в парка или опитайте йога за бременни. Всички техники за релаксация са добре дошли през тези девет месеца.

Пътуванията

Дори и кратко бягство от града за по-дълъг уикенд на морето се отразява вълшебно на общото състояние, дори и да не сте бременна. Бонусът е, че когато сте, вероятно ще имате повече време за подобни пътувания и разнообразяващи екскурзии.

Слънцето

Най-добрият източник на витамин D е слънцето - не пропускайте да му се насладите, разбира се, разумно: избягвайте най-горещите часове на деня и се погрижете за сигурната слънцезащита на кожата си.

Радостта

Топлото време и дългите дни просто ви задължават да сте в добро настроение, а и бебето ви усеща това. Хормоните на щастието, които ви карат да се усмихвате, спомагат и развитието на бебето ви - не го забравяйте.