Във Великобритания всеки ден се пекат 94,2 милиона филийки, така че идеалните параметри за приготвянето им са от жизнено значение за британската нация
Британски учени определиха параметрите на идеалната печена филийка. Проучването е било поръчано от хлебопекарската фирма Vogel's, а изследванията оглавил експертът д-р Дом Лейн.
За да получите мечтаната печена филийка, тя трябва да престои в тостера 216 секунди, при мощност на уреда 900 вата. Той трябва да бъде настроен на точната температура - 154 градуса по Целзий.
Д-р Дом Лейн изпекъл цели 2000 филийки в продължение на една седмица, за да определи идеалните параметри, тествани от 1913 доброволци.
Когато се маже с маслото, количеството му не трябва да надвишава 0,44 грама на 2,6 квадратни сантиметра. Нарязаният хляб за печене в никакъв случай не трябва да е по-дебел от 14 милиметра.
Ако се спазят всички тези параметри, се получава златиста хрупкава филийка, чиято повърхност е 12 пъти по-твърда от сърцевината.
Д-р Лейн дава още един съвет за постигането на истински кулинарен шедьовър. Ако имате готово нарязан хляб, не го слагайте направо в тостера. Оставете го в хладилника, докато достигне до температура 3 градуса по Целзий. Едва тогава пристъпете към печене.
Намазаната филийка с указаната доза масло трябва да бъде разрязана по диагонал, за да добие триъгълна форма.
След това е препоръчително да се сервира върху предварително загрята до 45 градуса чиния, за да се избегне конденза, който размеква печения хляб.
Във Великобритания всеки ден се пекат 94,2 милиона филийки, така че идеалните параметри за приготвянето им са от жизнено значение за британската нация, твърди авторът на проучването д-р Лейн, съобщава БТА.