Само една ябълка на ден, добавена към менюто, може да промени живота ви, твърдят холандски диетолози.

Според тях ябълките намаляват риска от инсулт заради високата концентрация на веществото кверцетин, притежаващо силни антиоксидантни свойства, съобщи в. "Дейли телеграф".

Продължилото 10 години изследване на холандските учени от университета във Вагенинген, в което са участвали 20 000 души, е показало, че кверцетинът се бори с възпалителните процеси. А възпаленията водят до втвърдяване на артериите и могат да предизвикат инсулт.

Експериментът в Холандия е показал, че хората, които консумират повече ябълки, много по-рядко получават инсулти. Според експертите рискът от инсулт е намалял с 9 на сто, когато хората са консумирали по 25 грама ябълки или круши на ден.

"Като се има предвид, че една средно голяма ябълка тежи 100-125 грама, тя намалява риска с 36-45%" - твърди ръководителката на изследванията Линда Уде Грип.

В същото време учените препоръчват за сметка на ябълките да не се пренебрегват другите плодове и зеленчуци, които също са полезни за здравето. Добро профилактично средство срещу намаляване на мозъчната активност са например оранжевите, червените и сините плодове и зеленчуци.