Автор
Woman.bg

Пет прости йога-упражнения за коремни мускули

Вече има книга за понапълнелите почитатели на йогата - „Йога за отслабване“ на Кристен Долард.

Пробвайте доколко е ефективно древното индийско учение за стягане на фигурата! Предлагаме ви пет пози, с които ще натоварите коремните си мускули. Всяка една поза трябва да бъде задържана поне за 8-10 секунди, с най-малко три повторения.

1. Седнете на пода с поставени на пода стъпала и сгънати колене. Прихванете с ръце краката малко над коленете. Облегнете се леко назад, повдигайки краката, докато прасците не застанат успоредно на пода. Стъпалата трябва да са събрани. Протегнете ръце напред на нивото на раменете и вдигнете крака по-високо, така че коленете да докоснат ръцете, а тялото да заеме формата на V.



2. Подпрете се на дланите и пръстите на краката така, че тялото ви да образува права линия. Сгънете левия крак в коляното и го свийте наред, все едно искате да докоснете с коляно носа си. Притиснете бедрото към тялото, оставайки стъпили на пръстите на изпънатия десен крак. Задръжте за 10 секунди и повторете, сменяйки краката.



3. Седнете на пода и се подпрете на длани. Повдигнете бедрата и прасците над земята. Отлепете от пода и петите, така че тялото ви да образува права линия от врата до пръстите на краката. Отпуснете леко глава надолу, така че брадичката да гледа към тавана.



4. Заемете поза „къщичка“, подпирайки се на дланите (на широчината на раменете) и стъпалата. Направете стъпка напред с десния крак, така че да застане между ръцете ви. Коляното трябва да стои точно над петата. Отпуснете лявото коляно надолу, без да докосва пода. Изправете тялото нагоре с вдигнати над главата ръце. После повторете упражнението, сменяйки краката.



5. Легнете по корем, стъпалата трябва да са опрени в пода с горната си част. Подпрете се на длани от двете страни на тялото, така че пръстите да гледат напред. Ръцете при това са сгънати в лактите. Оттласквайки се от пода, изправете ръце и повдигнете торса. Постарайте се да се приведете назад.