Американски изследователи назоваха осем блюда, които са достъпни в заведенията за хранене, които могат да станат причина за появата на наднормено тегло.

Екип от специалисти от САЩ е направил анализ на най-често употребяваните продукти от американците и е съставил своеобразен хит-парад на ястията, носещи голяма опасност от затлъстяване, съобщава kozmetikata.com

Първото място в този списък е отредено на фъстъченото масло и шоколадовото мляко, чиято енергийна стойност е около 2000 ккал за 680 гр, което е еквивалентно на дневния обем енергия, необходима на организма.

А по съдържание на наситени мазнини тези продукти представляват предела, който е допустим за човешкия организъм в течение на три дена.



Един чийзкейк, например съдържа средно по около 1540 ккал, а панираното топено сирене – 1260 ккал.

Стекът в съчетание с картофено пюре и спанак притежава енергийна стойност от 2570 калории.

В списъка на най-калорийните продукти влизат и предлаганите в ресторантите говежди бургери и кюфтета с фетучини.

Като цяло, както разказва диетололога Джейн Хърли, една от водещите автори на изследването, тя и колегите й отчитат тенденцията, че съвременните заведения за хранене не просто предлагат на посетителите си нездравословна храна, но и все повече влошават нейните характеристики с мазните и калорийни гарнитури и сосове.