Поговорката гласи, че една почтена жена трябва да има само един мъж и само един любовник.

И ако задачите и ангажиментите на първия са пределно ясни, то при втория нещата са доста мъгляви... Нека видим каква полза можем да получим от любовна „забежка“.

1. Да си спомниш как е



Колкото и да държиш на връзката си
, онази вечна любов, при която след двадесет години брак мъжът все още те носи на ръце и при всеки удобен повод те обладава, съществува само в прекомерно развинтената фантазия на писателките на любовни романи. Действителността е много по-жестока – според социолозите още след три години (само три!) бурната страст започва да угасва сама по себе си, без външна намеса. Този факт разбира се ни навежда на тъжни мисли – дори и след тежки семейни кризи за 3, 5 или 7 години, ще срещнем само „мутирала“ любов, в която сексът е заменен с „приятелство“ и „доверие“. Може да има много топли чувства, които изпитват хората, останали заедно „докато смъртта ги раздели“, както и общи любими деца. Но това повод ли е да се откажеш от едно малко връщане към миналото, където е започнало всичко, и да усетиш отново цялата вълнуваща тръпка от преживяването?

2. Да осъществиш сексуалните си фантазии



Да обявиш ей-така от нищото, че искаш „нещо по-такова“ от мъжа си, е доста рискован ход и изисква кураж. Чудесно ще е, ако неговите еротични фантазии съвпаднат с твоите. А иначе? Ами ако той е категорично против? Пък един любовник (особено „еднократен“, а не постоянен) едва ли ще се интересува от твоя морал или нравствените ти качества.

3. Да се мотивираш за самоусъвършенстване



Погледни се в огледалото гола, купи си секси-бельо, обичай тялото си... Тези съвети ни затрупват отвсякъде. И в общи линии работят, но наличието на добър любовник (или само на изгледи да го имаш) е доста по-добра мотивация за оформяне на идеалната фигура и перфектния външен вид. „Ще отслабна с 5/7/10 кила и ще се развихря...“ - на някои тези обещания ще им се сторят твърде прости, брутални и греховни. Но те са и ефективни! Ако с този мотив не успяваш да се стегнеш, значи си сбъркала мъжа.

4. Да набереш база за сравнение



Хората по принцип са склонни да идеализират нещата, които не могат да получат тук и сега. И обратното – това, което е на една ръка разстояние, с времето започва да се превръща в даденост. Затова понякога човек има нужда да се убеди с еротични практики на собствения си... гръб, че това, което има, е нещо хубаво, а това, което няма, е просто гола вода. Неосъществените сексуални блянове могат да се окажат в леглото пълна нула с елемент на черен хумор. Това е един чудесен повод да погледнеш на мъжа си с други очи, нали?

5. Да видиш живота си от друг ъгъл



Битът бавно и сигурно убива любовта. Целувките започват да стават рефлекторни, сексът – автоматичен и без импровизации („нали се знаем, ясно е какво се харесва!“), а ежедневието се затрупва с безкрайна поредица от домашни ангажименти. Ако си мислиш, че наемането на чистачка ще ти помогне, грешиш - мислите „кога да изчистя?“ ще се сменят с „къде да намеря добра чистачка?“, „откъде да взема пари за чистачка?“ и дори „кога да пооправя тук, преди да е дошла, да не ми гледа кирливите ризи?“. А увеличаването на броя любовници от 0 до 1 неизбежно разсейва жената от сивото ежедневие и й помага да си подреди приоритетите.

6. Да се почувстваш истинска жена



Може да не е истинска и вечна любов. Но поне ще се почувстваш желана и имаща право на истински оргазъм, а не на предизвикано от нежните ти чувства симулиране. Това е един мотив да спреш да бъдеш ежедневен атрибут, съвместим с прахосмукачката, пералнята и печката. Да не бъдеш нито началник, нито подчинен. А просто човек, имащ право на собствена индивидуалност. Без задръжки.

7. Да отмъстиш на кръшкача



Това е може би единствената причина, която не си струва изневярата – да избиеш клин с клин. В този случай най-вероятно ще се бориш със собствените си чувства – например чувство за вина. А като го направиш за отмъщение, едва ли ще се въздържиш от това да му го кажеш... И е много вероятно да се стигне до развод. Мъжете по природа имат собственическо чувство – трябва да имаш това предвид.