Женските обувки с високи токчета водят не само до сериозни болезнени симптоми в петите и ставите на краката, но и до трайното им увреждане, показват резултатите от изследване, проведено в Бостън, Масачузетс.

По време на своите наблюдения, учените от Institute for Aging Research of Hebrew SeniorLife в продължение на 8 години са обобщили данни за повече от 3300 души.

Болезнените симптоми в коленете и ставите на краката са сред 20-те основни причини за търсене на помощ от физиотерапевт. Тези симптоми са характерни особено за жените над 65 г., които дълго са използвали обувки на високи токчета, пишат от zdrave.bg



“Въпреки това почти 64% от жените продължават редовно да носят обувки, сандали и ботуши с токчета не по-ниски от 10 см”, съобщават ортопедите пред Ройтерс и съветват: “Добрите обувки имат специални подметки и други особености, които смекчават ударите от допира на краката със земята и така предпазват краката от умора и напрежение. При ходене петите и глезените поемат върху себе си цялата тежест. Затова удобните обувки с нисък или без ток са основна предпоставка за намаляване на риска от трайни увреждания в краката в напреднала възраст”.