Почти всеки човек възприема с ентусиазъм словосъчетанието “прочистване на организма”, но какво всъщност трябва да прочистваме и как да направим това…

Прочистването на организма е все още спорен от медицинска гледна точка въпрос, а в думата шлака всеки специалист влага свой смисъл.

Максималното, което можем да направим е да помогнем на организма да изпълнява добре отделителните функции.

Но това трябва да става много внимателно, а не сляпо доверявайки се на “проверената рецепта”.

Промивка: Всеки ден трябва да се изпиват 2,5-3,5 литра течности.

Този интензивен режим, базиран на течности, способства за засилване работата на бъбреците и затова трябва да сме сигурни, че с тях всичко е наред. Важно е също така да пием не само вода, но и сокове, чайове и отвари. Обемът на храната трябва да се съкрати около 1,5-2 пъти и тя да бъде лека - млечни продукти, риба, ориз, зеленчуци.

Препоръчителна е, по възможност, и употребата на диня (по 0,5 кг в продължение на 10-12 дни), която подобрява отделянето на урината и дори е способна да се справи с малките камъни.

Но при този начин черният дроб и жлъчката бездействат, а червата се прочистват само отчасти. Освен това той не е безопасен: при интензивната работа на бъбреците се отмиват витамините от група В и калцият и затова е добре да се приемат допълнителни количества.

Зехтин плюс лимон: През деня не се яде нищо, като на всеки два часа се изпива по половин чаша лимонов сок и 2 супени лъжици зехтин.

Този начин за прочистване е подходящ само за напълно здрави хора. Той е твърде опасен при възпалителни заболявания на черния дроб и при гастрит, защото лимоновият сок разяжда лигавицата на стомаха, а зехтинът натоварва черния дроб.

Растителна диета: Приемат се само плодове и зеленчуци.

При усвояването на месото в организма се образуват десетки пъти повече токсични вещества отколкото при усвояването на растителните белтъчини. Затова, дори да е временно, отказването от месото, яйцата и млякото ще бъде от полза.

Растителната храна стимулира работата на червата, черния дроб и бъбреците и е полезна за микрофлората на стомаха.

Но от друга страна плодовете и зеленчуците трябва да бъдат екологично чисти.

Особено добре акумулират токсичните вещества зелето, цвеклото, целината, копърът, ряпата.

По време на този вегетариански период трябва да се компенсира недостига от аминокиселини, желязо и витамини – ако не чрез допълнителен прием на хранителни добавки, то като се набляга на някои храни - соя, бобови култури, ядки и семена, съветват от zdrave.bg

Билки: Билковите отвари се приемат в продължение на няколко седмици.

Те стимулират работата на бъбреците и черния дроб. Листата коприва и плодът на кимиона стимулират образуването на жлъчен сок. Магданозът повишава тонуса на жлъчката и подобрява отделянето на жлъчния сок. Копърът и боровинките притежават диуретично действие. Пелинът, корените на глухарчето, листата на дивите ягоди способстват за бързото извеждане на токсините.

За да се постигне желания ефект отварите трябва да пият в продължение на няколко месеца. Грешният избор на билка може да има сериозни последици. Затова предварителната консултация с лекар е задължителна.

Не бива да се приемат едновременно билки с противоположно действие, например такива, които прочистват и черния дроб, и други, които прочистват бъбреците - натоварването за организма ще бъде твърде голямо.

Парна баня или сауна: Ако всеки ден се прави парна баня, организмът ще се прочисти от шлаката.

Интензивното отделяне на пот, заедно с приемането на диуретични чайове, наистина подобрява работата на бъбреците. Освен това в банята става дълбоко почистване на кожата, кръвоносните съдове се разширяват, а след това бързо се свиват, което осигурява профилактиката срещу образуването на тромби и повишава тонуса на вените и артериите.

Като цяло банята е отлична прочистваща процедура, но има много противопоказания.

Тя е опасна за хората със сърдечно-съдови проблеми. Високата температура влияе неблагоприятно на мозъка и сърцето.

Препоръчителни са активните процедури с “ефект на баня” за отделни части на тялото – например завиване на тялото с чаршаф, намокрен в гореща билкова отвара, след което върху него се поставя целофан и топло одеяло, така че тялото да се окаже в своеобразна капсула. По този начин главата не е подложена на влиянието на високите температури.