Жените с нежни лица по-често искат да имат повече деца, съобщи Прес асосиейшън.

Учени от университета "Сейнт Андрюс" установиха, че жени с малка челюст и нос, както и с големи очи и устни, по-често искат многобройна челяд от мъжкараните. В друго свое изследване те установиха, че високите нива на хормона естроген също са свързани с това колко деца иска жената.

Резултатите им показват също, че мъжете харесват повече някои женски черти, защото те са свързани с вероятност за повече деца. В едно от изследванията си учените са разпитали 84 жени колко деца искат да имат, а след това са съставили комбинирани портрети с чертите на 18-те жени, които искали най-много деца и на 18-тe, които искали най-малко. Когато показали портретите на група мъже и жени, те оценили участничките от първата група като най-женствени.

От предишни изследвания е известно, че естрогенът се отразява на чертите на лицето, защото спира растежа на костите. Така челюстта например остава малка, пишат от actualno.com

"От еволюционна гледна точка, ако лицето на жената сигнализира за майчински характеристики, както и за плодовитост, тогава това, което мъжете харесват, в крайна сметка се отразява върху размера на семейството."