Короната за най-красива дамска фигура от векове принадлежи на жените тип пясъчен часовник.

Всеки от нас е чувал за идеалните размери от 90-60-90. С подобни симетрични данни са наградени само 8% от жените. Познават се по ярко изразената талия, балансираните помежду си бюст и ханш и, естествено, по женствените си очертания.

Макар от рекламите на модните къщи да напират слаби модели с плоски тела и липса на извивки, пясъчният часовник си остава царица на формите. Ако сте късметлийка да сте една от тях, ето какво би ви отивало да носите:

Блузи/Тениски/Ризи: Не се страхувайте на подчертавате извивките си, вместо да ги криете под широки блузи и свободни ризи.

Наблегнете на семплите кройки, като избягвате наслояванията, които излишно биха разсейвали от перфектните ви размери.

Препоръчително е да забравите и за прекалено плътните материи. Спрете се на фините, дори прозрачните. Тяло с извивки като вашите трябва да се показва. Най-хубаво ви стоят тези, които леко ви подчертават, особено тип прегърни ме и тези с колан в талията.

Ако има нещо, за което е хубаво да забравите, то това са блузите ала прилеп. Ще ви придадат безформен вид.

Рокли: Фигурата ви е дар от Бога и това най-явно се вижда при избора на рокля. Изборът тук е неограничен, правилата - липсват.

Единствено странете от огромни набори плисета и обемни бродерии. С тях рискувате да нарушите баланса на перфектните си мерки.

Относно дължината, най-добре биха ви стояли ¾ или леко под/над коляното. Тези рокли, чиито краища свършват около най-широката част на бедрата ви, принадлежат към черния списък. Ще ви направят по-широка и по-ниска, отколкото в действителност сте. Колкото до деколтета, откритите или тези без презрамки ви стоят най-сполучливо.

Единствената кройка при роклите, на която трябва да обръщате допълнително внимание, е правата, свободно-висяща, макар че с еластичен колан на талията бързо бихте я направили да заработи във ваша полза.

Поли: Ако има пола, на която трябва да се спрете единствено, то това е от типа молив. Няма по-добра кройка, която така фино да подчертава женствените ви извивки. Относно дължината, важи същото като при роклите. В случай, че сте от по-ниските жени, изберете такава, която свършва леко над коляното.

Друга алтернатива е полата с А-образна кройка. Важното при нея е да прилепва по талията и да не бъде прекалено разкроена. Не че няма да ви отива и такава, просто няма да наблегне на пропорционалните ви размери.

Панталони/Дънки: Прибрани, но не прилепнали. Най-добре, ако са с висока подчертана талия или колан, от еластични материи и не много обемни, без да пристягат излишно. Вталените панталони са най-препоръчителни, защото освен че ще подчертаят тези красиви извивки отново, ще ви придадат и издължен силует.

В случай, че сте от по-пълни представителки на пясъчния часовник, то се спрете на по-тъмните и убити цветове.

Единствената забележка, която трябва да имате в предвид, е да избягвате колани, джобове и допълнителни украси в областта на ханша. Ще натежат допълнително в тази част, разсейвайки от извивките ви.

Палта/Сака: По тялото, добре скроени и вталени. С риск да прозвучи банално вече, не забравяйте да подчертавате талията си с тях.

Относно дължината, изборът е изцяло ваш, правейки го безкраен. Ако все пак търсите идеалното сако като форма, нека бъде с едно закопчаване. В кой район точно, оставам на вас да познаете. Ако случайно сте от по-ниските представителки на тази група, се спрете на по-късите палта. И не забравяйте, не крийте фигурата си. Оставете я да говори сама по себе си.

Допълнителен съвет: Не се страхувайте да подчертавате тялото си. Все пак то е най-голямото ви съкровище. Интересно да знаете, че култът към пясъчният часовник е най-силен през 19 век. Употребата на пристегнати корсети по това време е доказателство за огромната почит към тази така женствена дамска фигура. От тогава короната е във все същите ръце. Добре, че представителките са само 8%, за да си отдъхнат дълбоко останалите жени.

Известни личности: Салма Хайек, Дита Вон Тийз, Кейт Уинслет.

Салма Хайек

Дита Вон Тийз

Кейт Уинслет

Забележки: Статията има препоръчителна насока. Добре е да се отбележи, че това са общи препоръки. Като при всички тях, изключения също присъстват. Най-важното правило е, независимо от структурата, да се чувствате удобно в собствено си тяло. И най-хубавите дрехи си остават дрехи, без нужните самоувереност и чувство на себекомфорт.

Женските форми: Основите на Добрия Стил

Съвети за бананови момичета

Съвети за ябълкови момичета

Съвети за крушовидни момичета