Запитвали ли сте кое е най-мръсното място в хладилника ви?
Изследователи дават отговор на този въпрос - те предупреждават, че това е именно чекмеджето за салати. То може да съдържа 750 пъти повече бактерии, от което и да е друго място в хладилника.
Според учените в тази част на хладилника се намират най-много от "потенциалните убийци" като E. coli, салмонела и листерия, пише в. Daily mail, цитиран от inews.bg
Тестове на проби от чекмеджета за съхранение на салати и плодове от 30 хладилника за домашно ползване, показали, че средно на единица на квадратен сантиметър се съдържат 7 850 активни бактерии, образуващи колонии (cfu/cm2). Някои хладилници дори имали много повече бактерии - 129 000 cfu/cm2.
Според стандартите, препоръчани от Европейската комисия (ЕК) за чистота и приготвяне на храна, повърхността за съхранение на различни продукти трябва е 00-10 cfu/cm2.
"Общата цел на хладилника е да съхрани храната свежа и чиста и да намали шансовете на бактериите и плесените да растат, така че тенденцията за високо съдържание на бактерии в чекмеджетата за съхранение на храна в хладилниците е тревожна", смята Пол МакДоналд, изследовател от Стафордшир.
"Работата на хладилниците е особено важно в по-топлото време, когато високите температури оказват потенциална опасност за развитието на бактерии и тяхното размножаване", обяснява още експертът.
"Ниските температури на хладилниците потиска растежа на бактериите, но трябва и редовно почистване. Когато храната бъде поставена в хладилник, пълен с бактерии, плесените или бактериите са склонни да се размножават през определен период от време", предупреждава още МакДоналд.
Така че - ако хладилниците не се почистват редовно, колониите на микробите като E.coli могат да се натрупат.
МакДоналд съветва хладилника да се почиства редовно, като храната, която се поставя в него, също да бъде почистена преди това. Не е лошо да бъде почистено и чекмеджето на хладилника, в което се съхраняват салати или плодове и зеленчуци.
За по-сигурна защитата някои производители са изградили пластмасови части, за използване в хладилниците, за които е доказано, че убиват по-голямата част от бактериите, които се заселват върху дадена повърхност в рамките на 24 часа.
Производителите на уреди, използващи тази технология, използват въздушен филтър, вграден в някои от хладилници. Той е така проектиран, че минимизират различните миризми, както и евентуалното развитие на бактериите.