Дженифър Лопес поддържа тялото си чрез диета с масло от грейпфрут. Леко горчивият цитрусов плод е препоръчван от диетолозите. Освен това той е полезен и за черния дроб, но стриктният режим, който допринася за здравословната форма на звездата, е базиран на протеини.

Млечните продукти (прясно и кисело мляко, бяло сирене), яйцата, рибата, птиците и червеното месо са богати на протеини, които са лесно усвояеми от организма, Ето защо, често ги наричат пълни протеини, пише сп. "Блясък". Пълнозърнестите (ориз, царевица, жито, овес, ечемик), сухите зеленчуци (боб, леща, грах), ядките и някои плодове и зелени зеленчуци съдържат по-малки количества от тях. Повечето растения са бедни на някои аминокиселини и богати на други. Като комбинираме в едно хранене две или повече, получаваме великолепен процент протеини.

Най- препоръчителното съчетание е кисело мляко и бяло сирене. Една чаша кисело мляко дава 20% от ежедневната доза протеини,а 200 гр бяло сирене - 60%. Тофуто, разновидност на соята, ни доставя протеини, най-близки до тези на месото. Комбинирано с ориз, червен и тъмночервен боб или с нахут, то ни снабдява с нужната доза протеини.


*Снимка: Getty Images/ Guliver

Недостатъци:

Когато въглехидратите се консумират през деня, кръвта постоянно се обновява с глюкоза, при което непрекъснато се отделя инсулин. Според някои опоненти на протеиновите диети по този начин клетките стават по-неподатливи на въздействието на хормона. Това състояние е известно като резистентност. По този начин глюкозата вече не е изтласквана толкова ефективно в мускулите и черния дроб и по-голямо количество енергия се съхранява под формата на мазнини.

Приемането на повече протеини обаче е свързано със загуба на калций от костите и при определени случай е налице по-голям риск от рак.

Наскоро Американската асоциация за борба със сърдечните заболявания предупреди, че протеиновите диети също така увеличават риска от сърдечни заболявания, защото прекомерното приемане на животински протеини води до повишаване на нивото на холестерола в кръвта и не се препоръчва на активно спортуващи хора.

*Снимка: Getty Images/ Guliver

Примерно дневно меню:

Закуска

Зелен чай, обезмаслено кисело мляко, 1 твърдо сварено яйце, 2 парчета шунка, 1 ябълка, 1 портокал или 1 киви.

Обяд

10 репички с малко сол или 10 чери доматчета,150-180 гр бяло пилешко месо без кожата, филе от риба или телешки стек, приготвени на скара, листни зеленчуци, подправени с 1 с.л. зехтин, обезмаслено кисело мляко.

Следобедна закуска (в случай на глад)

Зелен чай, 1 суров морков или 1 домат, 4-6 ролца от раци

Вечеря

Домашна зеленчукова супа, приготвена без мазнина, 150 гр бяла риба или шунка,250 гр скариди, обезмаслено кисело мляко.

Заглавна снимка: Getty Images/ Guliver