Автор
Woman.bg

Пъпки, петна и спукани кръвоносни съдове по лицето - какво означават?

Какво виждате, когато се погледнете в огледалото? Според китайската медицина, лицето е прозорец към здравословното ви състояние.

Челото, носът, брадичката, дясната и лявата буза: всяка от тези пет зони дава информация за това, какво става в тялото ви – разбира се, ако знаете за какво да се оглеждате.

Да се събудите с пъпка на носа или обрив на бузата може да ви смути, от гледна точка на суетността.

Типичната реакция е да се опитаме да прикрием случилото се и да се надяваме, че никой няма да го забележи.

Д-р Маошинг Ни, специалист по въпросите на остаряването и доктор по китайска медицина, разкрива една друга гледна точка към промените в лицето.

Д-р Мао, както го наричат, поставя здравето в собствените ви ръце. Защото, кой по-добре от вас би разпознал леките промени във вида ви?

Отражението ви във огледалото може да даде информация за това, какво се случва със сърцето ви, стомаха, хормоните и дори в ума и душата ви, пише tia.bg.

Ето и знаците, които да търсите:

1.Челото

Елемент, на който отговаря:

Според китайската медицина, челото отговаря на елемента огън. Тази връзка показва отношение към сърцето, тънките черва, а също и ума и душата.

Какво да търсите:

Когато оглеждате челото си, търсете червенина или малки кръвоносни съдове, които се появяват с изменение на цвета, което може да означава проблеми със сърцето. Промяната на цвета на кожата също може да е причинена от скорошно емоционално преживяване, като например раздяла или загуба на близък. За хора, чиито емоции постоянно се менят, е характерно да имат постоянна вдлъбнатина между веждите.

Какво може да означава:

Според д-р Мао, инфарктът често може да бъде предсказан по лекия синкаво-зелен оттенък на челото. Ако имате промяна на цвета на челото, съпътствана със сърцебиене, замаяност, недостиг на въздух, изтръпване или болка в лявата ръка, веднага се обадете на личния си лекар или незабавно посетете спешна помощ.

2. Носът

Елемент, на който отговаря:

Носът ви отговаря на елемента земя, който показва връзката със стомаха, далака и панкреаса.

Какво да търсите:

Симптомите на вътрешната дисхармония обикновено се проявяват с пъпка на върха или отстрани на носа. Скъсани капилярчета или червенина по гърбицата могат да разкрият злоупотреба с алкохол или просто, че човекът е под силно напрежение и стрес.

Какво може да означава:

Хората с петна/пъпки или промяна в цвета на носа е вероятно да страдат от лошо храносмилане, запек или стомашно разстройство. Помислете за вечерята си снощи: ядохте ли пикантна, пържена или мазна храна? Шоколад? Ако отговорът е "да", изборът ви на храна може да е проблем, а тялото ви може би алармира, че е недоволно от менюто ви.

3. Брадичката

Елемент, на който отговаря:

Брадичката ви отговаря на елемента вода. Той е свързан с бъбреците и пикочната система, както и с хормоналната система и жлезите.

Какво да търсите:

Според д-р Мао, пъпките, промяната на цвета и тъмните бенки по кожата в областта на брадичката и устата, може да подсказват за проблеми с бъбреците или пикочния мехур. Периодичната поява на акне в тази област, може да е в резултат на хормонален дисбаланс. Проблемът е по-често породен от прекаленото производство на естроген или тестостерон и е особено изявен, когато е в комбинация с нередовна менструация при жените или проблеми с простатата при мъжете.

Обърнете внимание и на вдлъбнатината над горната устна. Тази малка област се свързва с матката и яйчниците при жените и простатата и половия орган при мъжете. Хоризонтални линии, пъпки или промяна на цвета в тази област може да подсказват безплодие, поради състояния като ендометриоза или кисти.

Какво може да означава:

Хората с малка брадичка, според китайската медицина, имат генетично предразположение към проблеми с бъбреците и пикочната система. Това, разбира се, не означава, че непременно ще се развие бъбречно заболяване, казва д-р Мао. Информацията е просто едно предупреждение, че подобна тенденция може да съществува и вие може да предприемете някои промени в начина си на живот и режим на хранене, за да се предпазите от потенциалния риск.

4. Дясната буза

Елемент, на който отговаря:

Дясната буза отговаря на елемента метал, което означава, че тази област от лицето ви е свързана с белия дроб и дебелото черво.

Какво да търсите:

Проблемите с белия дроб и дебелото черво се проявяват като промяна на цвета, пъпки и кожни проблеми на дясната буза, според китайската медицина. Лек обрив, екзема или зачервяване може да са индикация за настиване. Заболяванията на белия дроб и горните дихателни пътища също се проявяват с видими симптоми на дясната буза.

Какво може да означава:

Хората, които са предразположени към респираторни алергии имат също така тенденцията да страдат от екзема, лек обрив или дори леко синкаво-зелено оцветяване на дясната буза. Тези симптоми често предхождат истинската болест. Видимите знаци са причинени от повишена температура или възпаление в дихателната система или от липса на кислород от свиването на бронхите в дробовете.

5. Лявата буза

Елемент, на който отговаря:

В китайската медицина, лявата ви буза отговаря на елемента дърво, което означава връзка с черния дроб и жлъчния мехур.

Какво да търсите:

Напукани капиляри и червенина, особено близо до носа, показват възпаление или натрупване на токсини в черния дроб. Изпъкнали вени, обрив и зачервяване може да са симптоми както на физическо, така и на емоционално неразположение. Жълтеникав оттенък под лявото око може да е индикатор за проблеми в дроба или жлъчката.

Какво може да означава:

Червенината, промяната на цвета и изпъкването на вените, както и обрив на лявата буза, може да означава, че човекът страда от високо кръвно налягане, жлъчни камъни или висок холестерол, казва д-р Мао. Промените в тази част на лицето могат също да разкрият емоционални проблеми, като чувство на гняв или депресия, тъй като черния дроб и жлъчния мехур включват нервната система.