Здравейте мили дами! Започваме нова рубрика, посветена на виното, която ще ни разкрие вълшебния свят на тази прекрасна напитка - интересен, многообразен и вълнуващ. Всяка от нас ще намери своите любими вина, ще научи основни неща за винената дегустация и още безброй винени вълшебства.

Съвсем наскоро в Англия беше направена анкета сред мъжката част от населението на тема как възприемат дамата, която умело поръчва вино на вечеря в ресторант и има познания за него. Пригответе се да чуете мнението на повече от половината анкетирани господа! – те намират за много секси дамите, които могат да говорят за божествената напитка и не се притесняват да направят избора вместо тях.

Така че, скъпи дами, да се залавяме за работа и да надникнем в този толкова вълнуващ свят на виното. Откъде да започнем? Може би от там,че когато избираме дадено вино трябва да се съобразим с ястието, с което ще го съчетаем; дали ще бъдем само дамска компания или ще има между нас и мъже.

Повечето дами харесват по-леките бели вина ,които чудесно се съчетават с всички видове салати и леки ястия като зеленчуци на скара, леки суфлета и риби, но ако сте в мъжка компания и месецът е декември, нямате шанс, ако изберете бяло вино за вечеря. Представете си как вашия кавалер ще се задоволи с леки ястия, салати и риби!

Това не може да се случи, защото поне 90 процента от мъжката половина на човечеството предпочита месото, особено когато вън е -2 градуса и денят им е бил натоварен. Затова едно мощно червено вино би свършило добра работа. Изборът на такива вина е наистина много голям.

Един трик - препоръчвам ви да си направите нещо като дневник, в който да си отбелязвате вината,които са ви харесали, сорта, страната и региона. Това ще са първите ви стъпки във „Вашия личен свят на виното”, в който може да се връщате, когато искате да направите сигурен избор. Може да си изградите ваша система за оценяване като включите няколко основни понятия - цвят,аромат, вкус и послевкус.

Отначало може да се затрудните малко, но впоследствие ще започнете все по-лесно да намирате думи, с които да опишете вашите впечатления и така след време ще имате един ваш пътеводител, на който може да завиди всеки представител от мъжки пол. Нали знаете, че ние дамите сме по-изобретателната част от планетата! И помнете, важно е виното да хареса на вас и да разкажете за него с много емоция и чар!

Ето и малко съвети за няколко популярни сорта:

Совиньон блан – Изкрящ бледожълт цвят със зеленикави отенъци, изключително свеж, с тревисти нотки и дъх на грейпрут, във вкуса се долавят зелени подправки. Тези вина не отлежават в дъбови бъчви,затова ви препоръчваме да купувате вина от последната реколта Чудесен избор за салати и леки ястия.

Шардоне – Отлично вино за стареене в дъб. Тук може да избирате и по-стари реколти. Обикновено вината са лимонено жълти, с аромати на праскова, ананас и други тропически плодове, а във вкуса се долавят приятни ванилови нотки, препечен хляб, масло и сметана. Какво ще кажете за сьомга или друга риба на скара?

Мерло – Обикновено цветът е тъмно рубинен, с черешови оттенъци. В аромата преобладават горски плодове, синя слива и ванилия. Вкусът обиковено е плътен, сочен, чудесно балансиран Тук вече сме в царството на червените меса и жълтите сирена!

Каберне Совиньон – Дълбок,пурпурен цвят. Аромати на подправки, черен пипер,къпини и черни горски плодове. Елегантни и сочни вина, които чудесно се съчетават с различни месни ястия

Купаж или бленд – се наричат вината от два или повече сорта. Могат да бъдат бели, червени и розета. Обикновено са по-богати и многопластови, особено червените.

Наздраве, скъпи дами,и не забравяйте да се усмихвате!