За да направите сладки за елха, са ви необходими 90 грама меко масло, 90 грама захар, 1 яйце, 225 грама брашно, 1 чаена лъжичка бакпулвер, 1 чаена лъжичка джинджифил на прах.
За украсата на сладките са необходими 150 грама пудра захар, две супени лъжици лимонов сок, цветни захарни пръчици, сребърни сладкарски перли, които се консумират.
Смесете в купа маслото и захарта и разбийте до хомогенна маса. Постепенно добавете разбитото яйце, пресятото два пъти през сито брашно, джинджифила и бакпулвера.
Месете тестото около три-четири минути, след това го оформете като топка, завийте го с прозрачно фолио и оставете в хладилника за половин час.
Нагрейте фурната на сто и осемдесет градуса. Поръсете масата с брашно и след като още пет минутки месите тестото, разточете три четвърти от тестото на пласт с дебелина три милиметра.
Постелете хартия за печене в тавата или я намазнете и наръсете с брашно. Изрежете с форми сърчица, звездички и други фигурки от тестото. Децата могат да помагат.
Върху всяка сладка направете дупка с помощта на напръстник. В тези дупки след изпичането на сладките ще промушите лентите, за да ги закачите на елхата.
Наредете сладките в тавата, оставете в хладилника за петнадесет минути и печете в нагрята фурна осем минути.
Извадете тавата от фурната и оставете сладките да изстинат. Украсете ги, като смесите пудрата захар с лимоновия сок, докато не се получи гъста паста.
Напълнете с тази смес пликче, изрежете края му и го използвайте като шприц, за да украсите с глазура сладките. Върху глазурата поръсете захарните пръчици, съветват еzine.bg.