Автор
Woman.bg

Нова Година с палми и вино? Австралия – горещият винен континент

Идеята не е лоша, момичета, нали? Преживяване, което ще помним цял живот, защото в Австралия Нова Година често се празнува на плажа и то при 40 градуса!


В Южното полукълбо Коледа и Нова Година съвпадат с ваканциите и отпуските . Представете си да посрещнете Коледа на сърф, а в морето да плуват стотици хора с весели червени шапчици и широки усмивки, отдадени на весело празнуване!


Австралийците обичат да бодърстват през празничната нощ в градината на светлината на свещи и факли. Традиционни ястия за празника са пуйка, запечена шунка, пълнено пиле, морски дарове. Десертите също са богати и включват трюфели, пай, плодова пита и др. Но може би най-известният десерт е сливов пудинг със заливка от бренди. Семейството вечеря навън – на двора или в приятелска къща, защото времето го позволява в компанията на ...бяло вино.


Австралия отдавна не е екзотична винена дестинация.
Австралийците успяха да завладеят света с вината, които майсторски произвеждат. Свежи, плодови, ароматни бели и интензивни, плътни червени вина галят небцата на почитателите на хубавото вино по целия свят. За последните 20 години австралийците направиха чудеса в тази индустрия и в момента се намират на престижното 4 място по износ на вина в света.

Австралийският стил на правене на вино, т. нар. стил "Нов свят", се характеризира с поставяне на плодовостта над всички останали качества на виното - постига се чрез изключително щадяща обработка на гроздето. Този стил днес е технологичен образец, към който се стремят много винари, дори добрата стара Франция залага на плодовостта във вината си, особено тези, произвеждани в южната и част.


От белите сортове най-разпространени са Шардонето, Совиньон Бланът и Ризлинга. Ще се очаровате от свежестта и интензивността на ароматите и вкусовите им качества, много по-различни от вината, произвеждани в Европа!


Най-важният червен сорт в Австралия е Шираз - от него се получават както вина със средно тяло и плътност, така и тежки, силни вина. Те са изключително ароматни - ароматите им варират от билки, подправки, горски плодове при младите вина до табак, кафе и горски мъх при отлежалите.


За щастие в България има много от тези винени шедьоври и за тези от вас, за които посрещането на Нова Година в Австралия не стои все още на дневен ред, усещането за този горещ далечен континент може да стане ис бутилка австралийско вино, което ще отворим през празничните дни! Наздраве, момичета!