Жените са по-добри в паркирането, отколкото мъжете, установиха учени, разбивайки клише, старо почти колкото самите автомобили.

Оказва се, че въпреки милионите сексистки шеги, отнесени от нежната част от човечеството, жените са доста по-умели от мъжете в маневрирането, когато става дума за паркиране, съобщава inews.bg

Проучването е едно от най-подробните, провеждани някога по отношение на различията в шофирането при мъжете и жените, съобщи в Telegraph. Взети са под внимание седем различни ключови елемента при паркирането.

Резултатите сочат, че жените се справят по-добре при намирането на места за паркиране (от бързане мъжете обикновено се налага да обиколят два или три пъти целия паркинг, за да видят свободно място), по-точни са при заемането на позиция преди стартирането на всяка маневра и по-често извършват добре паркиране на заден ход, за разлика от мъжете, които предпочитат да не се тормозят с тази маневра.

Показателят, по който мъжете превъзхождат жените, е бързината – средно един мъж паркира за 16 секунди, докато на дамата са ѝ нужни средно около 21 секунди. Оказва се, че за целия си живот жените прекарват 12 дни в паркиране, а мъжете – само 9.

Затова пък обаче представителките на нежния пол почти със сигурност ще са центрирали автомобила между двете ограничителни линии (52%), докато, ако блъснете врата си в съседната кола, тя най-вероятно е паркирана от мъж (едва 25% позиционират колата правилно).

В крайна сметка обаче, след като са били взети предвид всички компоненти на паркирането, жените са класирани на първо място с обща оценка от 13,4 при максимални 20, в сравнение с 12,3 точки, постигнати от мъжете.