Продължение…

Перли Акоя

Са култивирани соленоводни перли, формирани от мидите от вида Pinctada fucata martenii, отглеждани основно в Япония и Китай. Ценени заради техния блясък, перлите Акоя най-често се използват за направата на огърлици. Като цяло те са бели на цвят, но се срещат и в розови, жълти и зелени нюанси. След развитието на модерните техники за култивиране на перли от Кокичи Микимото в началото на XX век, японските перли Акоя са първите, които се култивират в големи количества.



Черни таитянски перли


Те се срещат във водите около Френска Полинезия. Формират се от мидата от вида Pinctada margaritifera. Тези перли са уникални заради естествения си черен цвят.

Повечето от тях всъщност не са точно черни, а са тъмносиви и сребристи. Истински черните перли са много редки. Самата черупка на тази мида и седефът и са изключително красиви и заради това в началото на XX век тя е била почти на изчезване.



Перли от Южно море

Перлите от Южно море са едни от най-големите съществуващи в света. Те се отглеждат по северното крайбрежие на Австралия и южното крайбрежие на Китай. Цветовете им са различни, като преобладават бяло, сребристо и златисто.

Имитации

Това са изкуствени перли, които са произведени от стъкло, керамика и дори пластмаса.



Седеф

Седефът е основната субстанция, отделяна от мидата, когато тя формира вътрешната страна на своята черупка. Това е и абсолютно същата субстанция, от която се образуват перлите. До средата на XX век седефът е бил използван за направата на лъскави копчета за облекла. Сега той се използва за направата на ядро при култивацията на перли.



Кокичи Микимото


Микимото играе голяма роля в развитието на модерните технологии за култивиране на перли и убеждаването на обществото да приеме тези перли като ценни. Микимото е роден в Тоба, Япония през 1858 г. и е най-големият син в семейство, което притежава ресторант. Той започва да отглежда перлени миди през 1888 г. За своя принос Микимото получава множество почести и награди в родната си Япония.



Перли и медицина

Перлите са се използвали за медицински цели от незапомнени времена. Интересното е, че дори съвременната фармацевтична индустрия продължава да им намира приложения. Перлите с ниско качество, които не могат да се използват за изработка на бижута се стриват на фин прах и се използват в добиването на висококачествен калций.