Парадоксално, но факт – най-успешните дизайнери на женски дрехи и обувки в света са мъже, и то половината от тях – мъже с нестандартна сексуална ориентация, за които жените не са обект на желание.

Как успяват те да направят жените по-желани в очите на другите мъже? Нека видим кои са създателите на 16-сантиметровите токчета, костюмите от туид и дантелените рокли, които мечтаем да притежаваме и носим.

Всички жени по света са благодарни на тези дизайнери за възможността всеки нов сезон да пробват нова роля и нова визия.

Например да се превърнат в сексапилна сицилианска домакиня с бюстие на патладжани, като в колекцията Dolce & Gabbana. Или да се превъплътят в приказна принцеса с рокля на маргаритки и перца от Marc Jacobs, показана в колекцията Louis Vuitton. А други ще предпочетат образа на жената-мистерия с тъмносин костюм и широкопола шапка, демонстриран от марката Giorgio Armani.

Тези игри с модата са присъщи на женската природа – понякога ни се иска да бъдем порядъчни и спретнати дами с палто от туид на Chanel, а понякога обратното – палави и диви с развяваща се на вятъра разноцветна фуста от Matthew Williamson. И великите мъже-дизайнери не спират да угаждат на женските капризи...

Образът на стилното градско момиче с костюм с панталон или рокля с анималистични мотиви и жакет от лисичи кожи ще ви предложат Майкъл Корс и Албер Елбаз. Тоалетите на Michael Kors и Lanvin ще ви позволят да изпитате удоволствие от облика си на сериозна и делова дама, която няма време за скука и излишни приказки. Впрочем в тази ниша конкурент на двамата дизайнери може да стане и Ролан Муре – именно създателят на Roland Mouret е оформил донякъде стила на Виктория Бекъм и я е вдъхновил за проектирането на нейните характерни прилепнали прави рокли. Сега всички жени искат да се обличат като Вики, а само допреди няколко години звездата беше почитателка на идеалните женствени форми на тоалетите на Ролан. Нещо повече – щеше ли г-жа Бекъм да бъде модна икона днес, без помощта на любимите й обувки Christian louboutin Daffodile с 5-сантиметрова платформа и умопомрачително високо токче от 16 см.? Следва да добавим към списъка на великите дизайнери и автора на тези обувки Кристиан Лубутен, както и очарователния му колега Браян Етууд.

Благодарение на фантазията и вдъхновението на тези творци ние можем да превърнем всеки нов ден в празник и да изпробваме върху себе си поредния моден образ. Нека продължават да ни радват с разкошни тоалети и сексапилни и стилни обувки!

Албер Елбаз за Lanvin

Браян Етууд

Джамбатиста Вали

Карл Лагерфелд за Chanel

Доменико Долче и Стефано Габана

Кристиан Лубутен