Жените толкова често са били пренебрегвани... В исторически план повечето изследвания и проучвания са били фокусирани върху мъжкия пол. Например големите проучвания за видовете рак, които могат да бъдат развити и от двата пола, избират по-малко участници-жени.

Експертите твърдят, че няколко фактора могат да бъдат отговорни за това явление - от въпросът с грижата за децата до нежеланието на изследователите да излагат жените в детеродна възраст на въздействието на рискови методи и тествани медикаменти.

В други сфери, където изследванията върху медицинските проблеми на жените са недостатъчни, въпросът не опира само до сексизъм. Колебанията на женските хормони са сложни и могат да подведат в резултатите.През последните години, на жените се обръща все повече внимание. И все пак липсата на достатъчно знания за особеностите на женското тяло е широко разпространена сред самите жени. Това е довело до множество погрешни схващания.

Мит 1: Лекарят може да каже дали една жена е девствена

Дори с най-модерните увеличителни инструменти лекарите няма как точно да различат девствените от сексуално активните жени, откриха няколко изследвания. Не е толкова просто като да търсиш дупка в химена, просто защото винаги има дупки в него.

Много хора си мислят, че хименът загражда вагината, докато жената не изгуби девствеността си, но това не е така. В редките случаи, когато матката наистина е изолирана чрез химена, менструалната кръв се натрупва в нея, а това е много опасно.Мит 2:
Антибиотиците намаляват ефективността на противозачатъчните

Има и много лекари, които вярват в това. Сами по себе си противозачатъчните таблетки са неефективни само в 1% от случаите. И този процент не се променя при приема на антибиотици. Едно възможно изключение е рифампицинът - антибиотик, предписван при туберкулоза. Той понижава нивата на хормоните в противозачатъчните, но не е ясно дали ефектът е достатъчно силен, че да увеличи риска от забременяване.

Мит 3: Мъжете и жените имат нужда от еднакво количество сън

Въртенето в леглото не само причинява на жените повече стрес, но и покачва нивата на инсулина и възпаленията – а това са рискови фактори за влошаване на здравето, показва изследване, проведено през 2010 г в университета „Дюк”, САЩ.Друго изследване с над 6000 участника е установило, че жените, които спят по 5 или по-малко часа, увеличават риска си от високо кръвно два пъти в сравнение с тези, които спят по над 7 часа. При мъжете нямало такава връзка.

Мит 4: Менопаузата причинява спада на сексуалния нагон

Не е задължително промяната да се случва в спалнята. Изчерпателно изследване върху сексуалните навици, проведено през 1994 г., сочи, че приблизително половината жени на възраст около 50 години правят секс по няколко пъти месечно.

Докато горещите вълни и другите фактори, които създават дискомфорт по време на менопаузата, могат временно да възпрепятстват желанието за секс у жените, няма директна връзка между менопаузата и сексуалния нагон. Така че навлизането в менопаузата не значи сбогом на секса.Мит 5:
Жената не може да забременее по време на цикъл

Макар да е необичайно забременяването по време на менструалния си цикъл, това не е невъзможно. Щом веднъж попадне в жената, спермата може да чака яйцеклетка в продължение на седмица. Или овулацията може да настъпи скоро след или дори по време на менструацията. Методът с изчисление на времето не е надеждно контрацептивно средство, пишат от zdrava.bg