За първи път ще правим торта! С всичките му там блатове, кремове, сметани, шоколади, плодове, ядки, украси... (Еха, ако смесим всичко изброено ще се получи трота-убиец, но в лошия смисъл на думата.)
По случай рождения ден на един добър приятел ще пожелаем на сладкарниците да пият по една студена вода и се захващаме с „тортуване”.
Оставяме на заден план всичките си здравословни навици и ще му отпуснем края с нещо сладко, калорично и галещо небцето и душата.
И така, тортата ще бъде направена с готови блатове (имаме право на един единствен опит и ако не успеем да срежем добре домашно приготвените блатове, всичко „ще отиде на кино”), божествен крем с маскарпоне и ягодки.
Да, вярно, че съвсем не е сезонът на ягодите, но дори сега не е сложно да се открият в големите магазини, пък и ще са в чест на Тортата. Ако искате заместете ягодите с други плодове.
Необходими продукти:
3 готови блата (какао или ванилия, по избор)
За крема:
500 гр. маскарпоне
8 с.л. подсладено кондензирано мляко
200 мл. неподсладен течна сметана
3-4 с.л. пудра захар
настъргана кора от един лимон
500гр ягоди (или каквито плодове предпочитате)
Начин на приготвяне:
Маскарпонето се разбива с миксер и към него се добавя кондензираното мляко.
Сметаната се разбива с пудрата захар и се добавя внимателно към маскарпонето. Прибавете и настърганата лимонова кора и разбъркайте добре.
Първият блат сиропира се със захарен сироп, ром или прясно мляко и се разпределя част от крема. Отгоре се нареждат парченца ягоди или ягодово сладко.
Повтаряте същата процедура със следващия блат. Третият блат „захлупва” тортата и не се сиропира.
Намазва се цялата торта с остатъка от крема и стените на тортата се украсяват по желание – с още сметана, смлени ядки.
Отгоре се нареждат нарязани или цели ягоди... Въобще, фантазията да работи!