Печенето в хартия осигурява много щадящо готвене за нежното месо на пъстървата, като в същото време много добре смесва ароматите и вкусовете на рибата, зеленчуците и подправките.
Необходими продукти за 4 порции
4 филета пъстърва
90 мл зехтин
1 скилидка чесън, ситно нарязана
1 с. л. лимонов сок
1 с. л. копър, ситно нарязан
1 щипка фино настъргана лимонова кора
1 ч. л. пълнозърнеста горчица
1 средна глава целина
2 с. л. черни маслини, нарязани на шайби
сол и шарен пипер на вкус
Начин на приготвяне
1.Смесват се добре зехтинът, чесънът, лимоновият сок, копърът, лимоновата кора и горчицата. Слага се сол на вкус.
2.Целината се обелва и се нарязва на резени с дебелина 0,5 см. Резените се пускат за 4 мин. да поврат в подсолена вода. Изваждат се и се подсушават. Слагат се да се мариноват в половината от овкусения зехтин, докато се подготви рибата.
3.С другата половина от маринатата се намазват филетата пъстърва и се оставят за 20 мин.
4.През това време целината се изпича на грил или грил-тиган от двете страни, докато се получат красиви линии.
5.Всяко парче риба, по ¼ от целината и от маслините се увиват в хартия за печене. Вижте как се прави това. Пакетчетата се пекат в загрята фурна на 180° С за 10 - 15 мин.