Според традицията великденските яйца се боядисват рано сутринта на Велики четвъртък или на Велика събота преди празника.
Първото яйце трябва да се боядиса в червено. С него се прави кръстен знак върху челата на децата, а после и на всички останали от семейството.
Това яйце се оставя настрана от другите и се подменя с миналогодишното, което през цялото време е престояло в къщата - да носи здраве, радост и щастие на нейните обитатели.
Яйцето се пази, за да носи късмет
Има наистина много начини да оцветите яйцата, различни техники и похвати. Ето един от тях, който ни връща към природата.
Наситено червено
Настъргваме на ситното ренде червено цвекло. С ръка изцеждаме сока в подходящ съд. Сварените и още горещи яйца потапяме изцяло в сока, можем и само да капнем капки, като се оттекат, се получават интересни ленти и шарки. Ако пък нарежем цвекло в съда, където варим яйцата ще се получи цвят малко по-различен от наситеното червено, с лек лилав оттенък.
Ярко жълто-оранжево
Сваряваме за около 5 мин. 3 с.л. куркума в 400г вода. В този разтвор потапяме горещите сварени яйца. Държим дотогава, докато се постигне желания цвят. Обикновено за 5-6 минути се получава.
Жълт цвят ще получим и ако сварим яйцата с люспи от лук. Но да се има предвид, че яйцата получават лек дъх на лук при варенето.
И друг вариант за боядисване с лук е приготвянето на отвара от люспи, в която се потапят сварените яйца: обелките на 4 глави лук се заливат с 2 ч. ч. вода с 2 с. л. оцет и 1 ч. л. морска сол.
Зелено, сиво-зелено
След като се боядисат сините и жълтите яйца, се смесват горещите смеси с боровинките и с куркумата.
Втори начин е като в съд с вместимост 3л слагаме да се вари гъста отвара от коприва и лопуш /лапад/, след десетина минути прецеждаме и в отварата сваряваме яйцата. За ярко зелен цвят можем да изстискаме свеж сок от спанак или лопуш и да оцветим горещите яйца. Сокът ще извлечем по-лесно като смелим с пасатор листата. Прецеждаме през тензух.
Светло и тъмно кафяво
За получаването на този цвят се използва суха орехова шума или зелените обелки от орехите, ако сме си събрали през есента. В зависимост от наситеността на отварата е и цветът на яйцата. Кафяво се получава и от силна отвара на черен чай и силно кафе.
Синьо
1 ч. ч. замразени черни боровинки се пасират и се разбъркват с 2 с. л. оцет, 1 ч. л. морска сол и 400 мл вода.
След боядисването яйцата могат да си изрисуват в бои на водна основа, да се излъскат с олио за блясък.
Посочените начини за боядисване са по-сполучливи при бели яйца. Ако яйцата са тъмни, жълтият и зеленият цвят най-вероятно няма да се получат.
И още, от куркумата и ореховата шума яйцата приемат дъх от използваните отвари, което може и да не се хареса.