Мили дами, днес ще ви представим една вкусна рецепта за домашно приготвени понички.
Необходими продукти :
За тестото: 500 гр. брашно
80 гр. захар
5 гр. сол
20 гр. мляко на прах
2 пакетчета мая
230 гр. топла вода
2 жълтъка
40 гр. масло
1 ванилия
Начин на приготвяне:
1. Смесете брашното, захарта, солта, млякото на прах, маята и ванилията. След което прибавете топлата вода и разбитите жълтъци. Разбъркайте добре. Получената смес оставете да ферментира за 10 минути. Добавете предварително разтопеното масло и разбъркайте отново.
2. Месете докато сместа стане еластична. След което я оставете да втаса на топло за около 45 минути.
3. Разточете я във формата на кора с дебелина 1 сантиметър. Изрежете кръгове, като в средата на всеки кръг изрежете още един по-малък кръг. Не изхвърляйте получените малки топчета, а ги използвайте.
4. Сложете така оформените понички върху домакинска хартия, покрийте ги и ги оставете да втасат за около 30 минути.
5. Докато поничките втасват загрейте олиото в дълбок тиган. Намалете котлона на средната възможна температура, тъй като те лесно изгарят. Изпържете поничките и малките топчета от двете страни, докато придобият златист цвят.
6. Извадете ги върху абсорбираща хартия да се отцедят от мазнината. Ако желаете може да ги намажете с пудра захар, а малките топчета да поръсите със захар, но го направете още докато са топли.