Дебютната книга на Деница Дилова залага капан с иронията, вложена в заглавието „Тънкости на приготвянето”.
 
 Това не е готварска книга.
 
 Още в първия разказ има умъртвяване с чадър на огромна риба, която не е убита по хуманен начин, както е редно.
 
 Жената от втория разказ се превръща в демон, за когото няма граница между жестокостта и еротиката.
 
 Храната навестява първо сънищата, после обсебва сексуалните фантазии, останалото трябва да се прочете.
 
 „Тази книга е написана с чувство за хумор и всеки разказ носи различна атмосфера. Историите са пикантни, а не скучни, те лютят, нагарчат или са сладки до болка, но в никой случай не са блудкави и безвкусни. Пожелавам на читателя истинска наслада, докато „консумира“ книгата.”
 
 На задната корица на книгата стои този цитат от послеслова на автора:
 
 „Разказите в тази книга се занимават с деянието,
 предхождащо самото приготвяне на съответното
 ястие. Основната тънкост за мен беше именно това
 деяние – от неговия замисъл, до самото му изпълнение.
 Съществуват безчет специалисти, които могат детайлно
 да опишат гастрономическата част
 по много по-оригинален от мен начин,
 целта ми не беше такава. За мен изкуството
 на приготвянето започва много преди животното
 да се превърне в продукт, който се очаква да бъде
 обработен и гарниран.”
 
 Отзиви от читатели:
 
 "И когато ни води на лов за жабешки бутчета в разказа “Славен ден”, имам чувството, че я следвам по пътеката към язовира и вървя в индианска нишка след нейните герои, които замръкват след бурния си ден край огъня. Имам чувството, че чета някакъв съвременен Йовков, който не се намесва и не поучава, а просто разказва това, което иска да видим."
 
 Райна Кастолди
 
 "Секс, еротика, самота и копнеж по свободомислието – това са четирите компонента,
 които Деница Дилова е сипала в тенджерата, сварила ги е, гарнирала е с изчистения си стил и богатото си въображение, застроила е със свеж хумор, поръсила е със собствените си илюстрации към парчетата и е сътворила литературната манджа „Тънкости на приготвянето“."
 
 Преслав Ганев от ЛитературатаДнес.com
 
 "Не се подвеждайте по рецептурника накрая, това не е книга с рецепти, това е наниз с приказни истории за пораснали деца. Чете се на един дъх, разсмива те на всяка страница, вдъхновява с всеки абзац и те развежда из един по-изящен и чувствен свят, който не искаш да напуснеш дълго след като си затворил и последната страница."
 
 Кремена Димитрова от Новинар
Снимка: Dariknews
 
)