Жаклин Трайд е млад артист от Великобритания, която направи спираща дъха демонстрация-протест срещу продължаващото, макар и забранено със закон, тестване на козметични продукти върху животни.

Зад стъклената витрина на магазин Lush's Regent St store 24-годишната Жаклин се подложи на няколкочасов експеримент, пресъздавайки истинския терор, на който са подложени десетки хиляди животни, в името на процъфтяващия козметичен бизнес.



През изминалата година се проведе българско проучване в столични аптеки и магазини, което показа, че над 95% от продаваната у нас козметика или домакински препарати не съдържат информация в етикета си за това дали с тях са правени опити върху животни. Това съобщи Явор Гечев от природозащитната организация Четири Лапи.

От организацията са поръчали социологическо проучване, което установява, че над 50% от българите биха купували продукти, с които не са правени опити с животни. Други 45% дори са склонни да заменят ползваната от тях марка козметика с друга, която не прави опити върху живи същества, сочи проучването направено от МБМД.

От „Четири лапи" съобщават, че макар българите принципно да не одобряват изпитването на козметика и домакинсти продукти върху животни, близо 60% от тях не знаят, че това все още се прави. Основна причина за ниската информираност на потребителите е липсата на ясна маркировка върху продуктите.

Вивисекцията е най-добре развитата форма на организирана, официално призната жестокост над животните. Вивисекцията е символ на най-ужасното отношение, което можем да имаме към животните. Тя обаче се подкрепя от най-доходоносните индустрии и мултинационални корпорации. Вероятно ако се забрани вивисекцията ще изчезнат и други форми на жестокост към животните.

Всяка година милиони животни умират по време на болезнени тестове, които целят да докажат „безопасността“ на козметични продукти и почистващи препарати. От сенките за очи и сапуните през препаратите за почистване на печки и тоалетни, та до лекарствата и ваксините, хиляди продукти биват тествани върху зайци, мишки, морски свинчета, кучета и др. животни, въпреки факта, че от резултатите няма никакви полза.

Продуктите се вкарват в стомаха или се прилагат върху очите или кожата. Много често резултатът от опита е подуване, възпаления, увреждане на органите, повръщане, конвулсии, слепота или мъчителна смърт.