Магданозът дължи употребата си като освежител на дъха и до голяма степен вкусовите си качества на високата концентрация на хлорофил.
Като подправка се използват два вида магданоз — къдраволист и италиански, известен още като обикновен или гладколист. В българската кухня се използва предимно обикновеният магданоз, а къдраволистият магданоз почти не е познат.
Къдраволистият магданоз често се използва за декорация на ястия. Смята се, че обикновеният магданоз има по-силен аромат. Друг вид магданоз се отглежда заради корена си.
Какви са ползите за здравето от магданоза?
Той се използва за възбуждане на апетита и подобряване на храносмилането. Семената му имат доказан диуретичен ефект при отоци от сърдечен произход и камъни в бъбреците и пикочния мехур. Те са много полезни и при болезнени менструални смущения.
Семената се използват като пикочогонно средство, като за целта се счукват и смилат, за да станат на прах. От него се приготвя отвара по следния начин: слагат се 4 чаени лъжички семена на 1 чаша вряла вода, варят се 15 минути, изстудяват се, прецеждат се и течността се пие по 1 супена лъжица 4-6 пъти дневно.
Наред със семената се използват надземната част и корените на магданоза. От тях се приготвя запарка – 20 г от корените и надземната част се потапят в чаша кипяща вода, като предварително са нарязани. Пие се по 1/3 от чашата три пъти дневно преди ядене, съветва zdravnitza.com.