Черешите са един от любимите плодове на екипа ни. Както често се шегуваме, има дни, в които единственото, което искаме е да си видим сметката с череши (под „да си видим сметката” разбирайте доброволно избран фатален край).

Настрана черният хумор, поне докато не се снабдим с кило-две череши.

И така, нека споделим с вас основните качества на този червен плод, който природата ни дарява като своеобразен лечител и разкрасител.

*Философията, която смятаме, че е редно да изповядва всеки е, че с харната можем да се предпазим от множество заболявания, да защитим плода по време на бременност и да се грижим за красотата си.

Черешите съдържат кверцетин – силно противовъзпалително вещество, което облекчава болката в ставите и предпазва от очни заболявания.

Плодът е богат естествен източник на елагова киселина, която има антиканцерогенни свойства. Съдържа и висок процент Витамин С, подпомагащ производството на колаген, който поддържа здравия вид на кожата и косата, като освен това се бори с вирусите и бактериите в организма.

Съдържанието на органични киселини в черешите оказва благотворно влияние върху храносмилането. По-киселите сортове утоляват жаждата и усилват апетита, докато сладките череши действат успокоително на стомаха.

Тъмночервените сортове съдържат много антоцианини и каротиноиди – флавноиди, които укрепват стените на кръвоносните съдове. Затова черешите се смятат за добра профилактика и намаляват кръвното налягане при хипертония.

Специалисти от Лондон установиха, че сокът на черешите притежава удивително свойство да възстановява силите. До това заключение учените стигат след експеримент с участието на активни спортисти. Сокът от череши възстановява мускулния тонус вследствие на съдържащите се антоциани, които са мощни антиоксиданти.