Всеки ден ви измъчва главоболие и страдате от болки в кръста? Забелязвате как с всяка година броят на малките ви здравословни проблеми нараства и се чувствате болни? Много е възможно това да не се дължи на възрастта ви, а на работата в офиса!

Изкуственото осветление, твърде плътно затворените прозорци, климатиците с непочистен филтър, развалената вентилация, електромагнитното поле – всички тези фактори ви карат да се чувствате по-зле.

И проблемът е сериозен, тъй като дори Световната здравна организация вече е включила в списъка на заболяванията болести като болестта на легионерите (причинена от бактерията Legionella, размножаваща се в климатиците), понтиакска треска (причинена от микроорганизми и плесени, размножаващи се във вентилационните системи) и др.

Главоболие


Нищо чудно, че ви боли глава, ако прекарвате дълги часове в климатизирано помещение без естествена циркулация на въздуха. Във всяка стая работят поне по няколко души, както и редица електронни устройства.

Най-опасен е компютърът – подлагаме се ежедневно на вредните му лъчения, а шумовото „замърсяване“ на офисите със звуци от действащите охлаждащи системи и процесори превишава допустимата норма. На мозъка му липсва кислород, а напрегнатите мускули на гърба блокират подаването на хранителни вещества.

В резултат на това пиете хапче след хапче, развивайки зависимост към аналгетици и кафе. Всъщност понякога за да премахнете главоболието е достатъчно да пиете много вода и да проветрите помещението.

Синдрома на сухите очи

Дори и само 10 минути след началото на работата пред монитор клепачите започват да мигат пет пъти по-рядко от обикновено. Във връзка с това очната ябълка не се овлажнява достатъчно, а допълнителната топлина, излъчвана от мониторите и отоплителните уреди изсушава сълзите.

Появява се сухост в очите, болки и сърбеж, парене, усещане за „пясък под клепачите“. Този проблем имат 80 % от служителите в офиси. Някои просто свикват с този „страничен ефект“ на кариерния си ръст и си купуват овлажняващи капки за очи.

Ако обаче си залепите на монитора бележка „Мигай по-често“, очите ви ще се овлажняват по естествен път. Пък ако все пак почувствате сухост, станете от компютъра и направете кратка гимнастика за очи.

Синдром на „мишката“

Състои се в това, че китката започва да боли от методично повтарящите се движения с мишката. Първоначално болката се усеща само нощем, затова хората не я свързват с работата в офиса. Скоро обаче проблемът се задълбочава, китката може да боли и да подпухне. Пръстите се подуват и изтръпват, в крайна фаза може да започнете да изпускате вещи от дланта. Защо става това?

В канала на китката има нерв, който се притиска от неудобната поза пред компютъра. За да избегнете това, освободете място, където да можете да подпрете цялата предмишница и лакътя под ъгъл от 90 градуса. Купете си и специална подставка за мишка с ортопедична подпора.

Ако бюрото ви е малко или се изисква да пестите пространство, осигурете си стол с удобни подлакътници. Освен това е полезно да си правите една-две минути почивка веднъж на всеки час и да раздвижите пръстите и китката.

Очаквайте продължение...