Много любители на кетчупа се дразнят, че той много бавно изтича от бутилката.
Американски учени решиха да се справят с този проблем и дори заеха с изобретението си второ място в конкурс на Масачузетския технологичен институт.
Технолозите на известна компания за производство на кетчуп изчислили, че той изтича от бутилката със скорост 0,028 мили в час или 0,01 метра в секунда. Това е по-малко от скоростта, с която се придвижват галапагоските костенурки.
Проблемът беше разрешен с помощта на нанотехнологиите, като специалистите успели да ускорят мъчителния процес, създавайки LiquiGlide. Това е структурирана течност – твърда като твърдите тела, но хлъзгава като течностите.
LiquiGlide е материал, одобрен от Управлението по санитарен надзор за качеството на хранителните продукти и медикаменти на САЩ, и може да бъде използван като вътрешно покритие за стъклени и пластмасови опаковки.