Все повече изследвания доказват, че диетите, чрез които се опитваме да отслабнем, не водят до желаните резултати. И да, това е вярно – понякога успяваме да свалим някой килограм, но това е само временно.

Когато се върнем към нормалния си режим на хранене, възстановяваме първоначалното си тегло и обвиняваме диетата, че усилията ни са били напразни.

Причината обаче може да не се окаже в нея, а във вредните и нездравословни навици, които имаме. Успехът на много диетични планове зависи най-вече от... сивото ни вещество. Т.е. от това какво знаем и как го прилагаме, за да постигнем желания резултат.

Склонни сте да придавате прекалено голяма “сила” на храната

А тя не може да ви накара да я изядете. Много хора вярват, че шоколадът буквално ги заставя да го изядат. Всъщност човек трябва просто да има силата да казва НЕ.

Смятате, че има добри и лоши храни

Не е вярно! Храната не може да има човешки характеристики. Тя е просто храна – мазна, солена, нискомаслена, богата на фибри и т.н. Изборът се очаква да е от Вас.

Вярвате, че ще отслабнете без да се движите

Възможно е и практиката го показва. Но тя също така сочи, че диета без движение е напълно излишна – килограмите се връщат отново и то много скоро.Смятате, че всички мазнини са вредни

Всъщност част от тях дори са препоръчителни – например омега-3, които се съдържат най-много в рибата, ядките и семената.

Наистина избягвайте обаче трансмазнините и ограничете (не спирайте!) употребата на пълномаслени млечни продукти и по-мазно месо.

Ядете едни и същи плодове и зеленчуци всеки ден

Това е все едно да попълвате само 4 числа във фиша на тотото и да се чудите защо не печелите шестица. Само разнообразното хранене (включително изборът на различни плодове и зеленчуци) може да осигури на организма достатъчно фитохимикали, т.е. хранителни вещества,които да задоволят нуждите на тялото.

Смятате, че пиете твърде много калории

Ако вярвате, че чаша сода е вредна, а сокът или спортната напитка не, помислете пак. Сокът съдържа същото количество калории (или дори повече) от чашата сода.

Вместо което и да е от изброените по-горе по-добре изяжте един плод, съветват от zdrava.bg Спортните напитки обикновено съдържат голямо количество захар. Вместо тях пийте вода и яжте плодове.

Смятате, че диетата е нещо, което “трябва да започна”

А съответно в някакъв момент и да спрете? Мнозина си мислят: “Ще започна диета и като сваля 10 кг, може да спра”. Това е идеалната рецепта за провал, защото почти сигурно веднага ще си върнете предишното тегло и ще си останете само с отрицателните емоции от лишенията.

Диетата е начин на хранене – всеки ден, а не “докато сваля тези излишни килограми”.