Необходими продукти:
1 ч.л. сол
3 скилидки чесън
1 с.л. зехтин
1 стрък целина
1 глава лук
1 морков
400 гр. миди с черупките
100 гр. домати смлени или консерва обелени домати
3 с.л. магданоз накълцан
Начин на приготвяне:
Почистваме мидите много внимателно под струя студена вода с телена четка или домакинска тел, и изваждаме водораслото, за което се захващат за скалата.
Поставяме ги в тенджера на силен огън, на чието дъното сипваме около 300 мл. вода. След 1 минута от завирането на водата, изваждаме тези миди, които са се отворили и ги поставяме в чиния, а след още 1-2 минути повтаряме операцията. Тези, които не са се отворили, ги изхвърляме, тъй като най-вероятно са развалени. Бульонът от задушаването на мидите прецеждме в отделен съд.
В друга тенджера, в загретия зехтин, задушаваме за кратко нарязания на ситно лук и счукания чесън. Преди да са си променили цвета, към тях добавяме нарязаните на дребно целина и морков, както и смлените домати. Посоляваме и оставяме да къкри под капак на слаб огън за около 15 минути, а след изтичането им пасираме сместа. Към нея добавяме мидите и мидения бульон и варим още 1-2 минути.
В дълбока чиния поставяме 2-3 миди, които заливаме с бульона и поръсваме с накълцания магданоз.
Източник: kulinaria.bg