След близо две седмици, още една приятна среща с Ивелина и поредица от лични проблеми съм готова да ви запозная с втората част на интервюто си с нея.

Ако сега попадате на материала, можете да се запознаете с първата му част тук

Видяхме се с Ивелина по време на събитие в най-новия магазин на H&M в България - H&M Trend Style Advise by FRICHIC.com

В рамките на ивента най-успялата блогърка в България направи стайлинг на момиче, което спечели организиран от нея конкурс, подбра любимите си дрехи от тренд колекцията на марката и се срещна с почитателки на блога си.

Събитието беше изпълнено с енергията, съветите и неспирните идеи на Ивелина, която отново успя да зареди с креативността си всички присъстващи.


Стайлингът на манекените е на Ивелина

Ивелина заедно с победителката в конкурса Лили

Къде се крие успехът на frichic

"Много обичам това, което правя. Както вече казах, самият момент, в който се свързваш с една марка и изградите взаимно доверие, това доставя истинско удоволетворение. Другото е моментът, в който получиш имейл от някой читател, който ти казва „много ме вдъхновяваш, следя те от две години, ще ми дадеш ли съвет това с това как да го комбинирам, ти ме вдъхнови да преследвам мечтите си”

Аз не съм превърнала блогването в професия, това не ми е основното занимание. Съответно мога да си позволя да съм креативна и да поставям свои правила. И тъй като ми остава свободно време и нямам все още семейни ангажименти... е, вместо да седя 3 часа пред телевизора, мога да създам нещо, което ме разтоварва и прави щастлива.

Фришик или Фричик?

Всички в офиса използваме „псевдонима” фричик, щом говорим за Ивелина. Оказа се, че сме малко по-встрани от истинското звучене на името на блога й. А ето и историята зад него: „Когато за пръв път в България започна да се предлага интернет достъп на широката публика (някъде 1994-95), бях изключително въодушевена – най-накрая се отвори един безкраен достъп до останалия свят. Помня, че 1то нещо, което направих е да си регистрирам поща в Yahoo (която все още ползвам) и много се чудех какво да бъде потребителското ми име. По същото време с една приятелка бяхме луди фенки на Backstreet Boys (помня, ровехме из мрежата с часове и си разпечатвахме техни снимки на черно-белия принтер в офиса на баща ми). Ник и Брайън от BSB имаха закачка да се наричат Фрик и Фрак (много известни през 30те равлекателни кънкьори). Е за бях Frick, а тя – Frack и тъй като Frick беше заето, заиграх се с думата и значението и така се роди Frickys. Дълги години хората ме познават най-вече под този псевдоним. И когато трябваше да измисля име на блога ми хрумна една звучна комбинация между Frickys и Chic.

Интересното е, че веднага след първата ми регистрация на имейл в средата на 90те си направих блог в Yahoo в който пишех за себе си, качвах снимки. Беше по детски наивно, но беше много нашумяло в САЩ и всъщност завързах приятелства, изпращахме си традиционни писма и тн. Още тогава се запалих по html и разни софтуери за правени на уеб сайтове. Ето, може да се каже че FriChic е едно по-зряло и естествено продължение.

Ивелина в Милано

Публиката на блога

Може би ще ви бъде интересно да научите, че Ивелина е създала frichic.com с идеята блогът и да бъде изцяло насочен към международна публика, оказва се обаче, че и в България има глад и интерес за модата през призмата на едно обикновено момиче: " Блогът дълго време беше насочен към Западна Европа и Америка, но в един момент забелязах, че значителен процент от трафика идва от България. Скоро започнах й да получавам писма с въпроси защо не пиша на български. Стана ясно, че има потенциал и в България и че тази публика усеща липсата на нещо ново, вдъхновяващо и по-позитивно.

В момента българската публика е почти 50% и това ме радва. Искам хората да си доставят положителни емоции, като се научат да се глезят, да рискуват, да ги интересува как изглеждат. Искам да виждам красиви и усмихнати лица. Това е един затворен кръг – ако съседката сутрин се е наконтила и аз й направя комплимент и 2те ще сме малко по-щастливи през деня си и 2те после ще имаме желание да изглеждаме по-добре, да ни забелязват хората, да ни се усмихват.

Всеки сам си поставя бариери и забрани, каквото и да говорят, всеки човек се определя с начина, по който изглежда. Дори да казват „аз имам много проблеми на главата” и не ми пука какво обличам; която и жена да го казва това нещо, според мен тя със сигурност се замозаблуждава. Понякога искаш да си незабележим, обличаш се целия в черно, слагаш черното палто, черния шал. Е, аз също имам такива дни, това е един вид щит и това е едната крайност да изразиш себе си. Щом можеш да поставяш щит с дрехите, защо да не можеш да ги използваш, за да те развеселят, за да ти дадат самочувствие, за да привлекат положителни емоции?"

Ивелина заедно с почитателки на блога й


Офлайн живот

Много пъти съм се питала за себе си „С какво щях да се занимавам ако нямаше компютри и Интернет”. Истината е, че дори не бих могла да си представя отговора на този въпрос, но най-вероятно щях да се трудя над статии за домашно приготвените маски в някой дамски седмичник.

Реших да задам същия въпрос и на Ивелина, която доста ме изненада със своята гледна точка: „Изключително голяма част от моят живот е свързан с Интернет и то откакто се помня. Като започнеш от общуването (минах през mIRC и icq, потънах в дербите на мултиплейър игри, като Counter Strike и NFS), след това интернет пазаруването. Най-запомнящите се момент и най-силните ми приятелства са благодарение на часовете чатене и висене в Интернет. Може да се учудите, но аз всъщност не съм много общителен човек, не съм много активна да ходя да се запознавам и тн. и ако го нямаше Интернет, тези хора и запознанствата нямаше да ги има, по-скоро щях да съм много затворена и нещо да си човъркам и много да не ми се налага да се срещам с други хора. Емоционална съм и знам, че понякога трябва да си слагам езика зад зъбите. Трябва ми време, за да премисля трезво и да не вземам прибързани решения или да действам необмислено. Интернет и блогът, като начин на представяне и общуване с другите за мен е идеално, защото в един момент, когато не съм в настроение или някой ме афектира, прибирам капака на лаптопа и не се занимавам. След пет часа вече съм го премислила или ми е минало и мога по-адекватно да отреагирам в ситуацията.

Фрагменти от живота на Ивелина през погледа на Instagram



По стъпките на модата

Блогът е дал на Ивелина страхотната възможност да пътува. Покрай него тя е посетила Берлин, Милано, Лондон, Стокхолм и Париж.

Ивелина пише за блога на New Yorker и в Германия е била за да заснеме заедно с блогъри от различни националности фотосесия. В Стокхолм пък е била по покана на H&M.

Ивелина в най-големия магазин на New Yorker

„New Yorker и H&M са изключително различни марки и имат съвсем различна култура и ценности.” – споделя Ивелина.

H&M надминаха всичките ми очаквания, бяха това което очаквах, но в много по-голям мащаб. Тази тяхна отдаденост и визия се „вижда” във всичко, което правят, дори и в колекциите им. Ето например моята най-голяма слабост - Тренд колекцията, която съдържа най-нашумелите за сезона модели. Те имат собствено виждане, как трябва да изглежда дадена тенденция: яркозелено ще бъде, но защо да не го направим прозрачно; металическо да е, но защо да не го направим като плисирана пола.

След тези две страхотни възможности пред Ивелина се разкрива още една мечтана дестинация – Седмицата на модата в Париж за ревюто есен-зима 2012-2013 на Стела Маккартни.

„Организаторите на ревютата решават окончателният списък с гостите до приблизително една седмица преди да започне шоуто. В моят случай, буквално деня преди да замина ми потвърдиха поканата за ревюто на Стела. Повярвах едва в момента, в който влязох в Hotel de Ville и започнa шоуто. Тя е наистина невероятен дизайнер, един от най-нашумелите в момента и определено има собствен почерк. Множество от най-любимите тенденции на публиката произлизат от нейните колекции. Уважавам я, защото стои здраво зад убежденията си и продължава наследството на баща си. Не е много лесно да защитаваш правата на животните, а едновременно с това да създаваш висша мода. Да правиш аксесоари от изкуствена кожа и да убедиш модния свят да плащат хиляди евро за тях. Ето, че тя успя – моделът чанти Falabella e един от най-разпознаваемите в тези среди. Когато е назначена за наследник дизайнер в Chloe, Lagerfeld казва: „Chloe трябва да изберат голямо име. Те така й направиха, но не в модата, а в музиката.” Представете си какво е да имаш наследство и да трябва да докажеш себе си самостоятелно и то в друга област. Тя е успяла да се пребори за собственото си име. Ето защо поканата от нея беше безценна...

Модел от линията Falabella на Стела Маккартни

А какви са впечатленията на Ивелина за самата колекция? "Бях зашеметена от това синьо. Приковава погледа и си казваш „страхотно е!”. Определено преобладаващото беше вдъхновението от Олимпийските игри, все пак дизайнът на екипите на Великобритания е неин. Това няма как да не й е оказало влияние – кройките бяха много спортни, но едновременно с това много елегантни. Хем подчертава женските форми, а едновременно с това няма сексуалност. Смятам, че в момента това е ерата на Стела Маккартни. Тя има собствена визия, нещо което уважавам при дизайнерите. Когато видиш нейна дреха веднага можеш да кажеш „Това трябва да е Стела Маккартни”. Тази тенденция с пижамите и пижаместите материи, тя просто подлуди целия свят. През лятото всеки иска да се чувства по-безгрижно и да има асоциация с това как се чувстваш у дома. Просто грабваш една чанта и един чифт обувки и си навън. От моя гледна точка е изключително гениално измислено, Стела е влязла под кожата на жената.

Аутфитът на Ивелина за шоуто на Стела Макартни


Ето и какво сподели Ивелина за известните личности на ревюто – много е странно, защото хората изглеждат много различно на живо, разпознаваш ги, но въпреки че си ги гледал хиляди пъти по снимките и си чел за тях, заглеждаш се в тях и ти е интересно да ги видиш. Аз бях точно зад Тейлър Томаси Хил, до нея Анна Дело Русо, Емануел Алт, а от другата страна беше Ан Уинтур и Кейт Лампард. Като на филм е, реално едно шоу продължава много малко, може би 10-15 минути, но усещането е невероятно... колкото и да съм ги гледала на видео, на живо е съвсем различно, изобщо музиката, атмосферата, някакси влиза в резонанс със сърцето. Ако си любител на модата го усещаш със сърцето.

Ревюто на Стела Маккартни от мястото на Ивелина в залата

Всички модели от есенно-зимната колекция на Стела Макартни можете да видите тук


За славата на всяка цена

С любопитство и учудване научих от Ивелина за факта, че пред всяко модно ревю чакат хора, които гонят славата на всяка цена. Единствената им цел е да бъдат снимани от фотографите.

„Стрийтстайлът по време на седмицата на модата в момента е много по-нашумял отколкото самите ревюта. В момента, в който се зададеш от някой ъгъл, една огромна орда журналисти, които се запътват към тебе и започват да те питат – как се казваш, с какво си облечена и започват да те снимат. Много приятно усещане. Но има един особен тип хора, които не са канени на шоутата, но се навъртат наоколо, за да бъдат снимани и да станат популярни. Не ми беше идвало на ум, че такова нещо може да съществува и бях изключително потресена. Да си цяла седмица там, преди и след всяко шоу, да тичаш на високи токчета да се преобличаш, с голи крака при 3 градусов студ, само и само, за да те снимат... изглежда прекалено отчаяно!

В Париж по време на Седмицата на модата


Организацията на една лична мода колекция

Нека за финал прибегнем към по-прагматичната част от живота на една любителката на модата. Тъй като у дома аз и колекцията ми от дрехи водим истинска война за пространство с осезаемо преимущество на втората страна, реших да попитам Ивелина затова как пазарува и как организира дрехите си вкъщи.

„Тъй като разглеждам много неща онлайн, добивам представа какво ще се носи следващия сезон, какво ще купувам, дали е за мен или не. По принцип не съм жертва на тенденциите, защото знам, че не всичко работи за всеки. Обикновено добивам представа какво искам и мога да нося и правя списъци, например пролет/лято 2012. Понякога са много конкретни неща - избелелите дънки от Zara, а понякога е нещо много по-размито от рода на плисирана пола до коляното. Почти винаги следвам списъка, правя го сезон за сезон и така свеждам до минимум спонтанните покупки, които обикновено не се вписват в гардероба ми. По този начин имам възможност да обмисля нещата и когато нещо влезе в гардероба ми, знам вече как ще го комбинирам. Няма да вляза в New Yorker и да си купя нещо само защото ми се ходи на шопинг, защото знам, че това нещо няма да го облека. Но ако например познавам колекцията на New Yorker и знам, че има панталонки на пайетки, които от много време съм си ги мислела и съм си ги гледала, отивам конкретно и си ги взимам и знам, че това нещо ще го нося. Така пазарувам.

Също така започнах да разпродавам дрехи и аксесоари от гардероба ми, които забелязвам, че не съм носила повече от година. Ако един артикул е прескочил 4 последователни сезона без да излезе от гардероба, значи е време да се разделя с него. Правя прочистване почти всеки сезон и всичко, което е в добро състояние и ми е било много любимо го пускам за продажба чрез блога. Всъщност нещата много бързо се разпродават. Вярвам, че момичетата усещат любовта и положителните емоции, с които са пропити дрехите. Също така е фаст, че голяма част от нещата са старателно подбирани и следователно доста различни от това, което може да се открие по магазините или види по улиците.

Често ме питат не ми ли е тъжно да се разделям с вещите си. Винаги им отговарям, че човек свиква. Както и в живота, така и в гардероба трябва да има промяна и място за нови хора (неща) и спомени.

За бъдещето на блоговете:

Смятам, че блоговете превзеха своя връх. Със сигурност в бъдещето блогърите ще променят своята роля. Изключително много възможности се разкриват пред тях, като се има предвид опита, който са натрупали до момента и връзките, които са изградили. Всъщност аз също през последните месеци обмислям различни идеи. При мен е малко по-интересно, защото от една страна са българските читатели, които са голяма част от аудиторията и все още не са се наситили на този вид вдъхновение. Тази "ниша" все още има огромен потенциал и голям брой хора тепърва ще откриват света на модните блогове. От друга страна са чуждите ми читатели и марките, с които работя - там се усеща вече натиск за постоянна креативност и свежи идеи.

Едно е сигурно: ще продължа да развивам блога заедно със себе си. Уверена съм, че инстинктът, който ме е водил през последните 4 години няма да ме изостави скоро.

Ивелина заедно с други блогърки в Берлин, на концерт на Aloe Blacc