Шоколадовата ябълка расте в Мексико и Колумбия. Дървото достига до 25м. височина и е изключително чувствително към студа.

Плодовете му са зелени и с размерите на ябълка. Когато бъде откъсната, шоколадовата ябълка се сбръчква и става кафява.

Сърцевината на плода е подобна по вкус и консистенция на шоколадов пудинг. Яде се пресен и често се използва като заместител на шоколада.



Някои го ядат в комбинация с портокалов сок и бренди. Съдържа малко мазнини и много калций, фосфор, желязо, както и 4 пъти повече витамин C от портокала.

В последно време е станала много популярна благодарение на възможността да се отглежда в зимни градини и оранжерии. Обича влажната, слабокисела почва, богата на органични съединения.

Размножава се обикновено чрез семена, растенията от които започват да плододават на шестата година от живота си.

Неузрелите плодове са яркозелени, с блестяща повърхност и са много твърди. Когато плодовете стигнат до размерите на голяма ябълка, диаметърът им е 8-12 см и техния цвят започва да се променя до кафяво. Узрелите плодове тежат около 700-900 г.