Полът на нероденото дете може да варира в зависимост от околната среда. Става въпрос за биологичните механизми, които гарантират оцеляването на видовете.

Според Сара Прик от Изследователския център по биология към Австралийския национален университет, в подкрепа на тази теория учените са провели изследвания върху птици, влечуги и бозайници.

Прик и неин колега експериментирали върху птици, най-вече върху сипката. Тези птици са много чувствителни към всякакви промени в качеството на храната. Те произволно разделили 56 женски в две групи, в зависимост от качеството на храната.

След 12 седмици на птиците бил направен кръвен тест. Като цяло, както преди, така и след експеримента, птиците са здрави. Въпреки това обаче, диетата била засегнала потомството им.

Птиците, които са били хранени по-лошо, впоследствие са родили мъжки. Мъжете са по-малко податливи на липса на хранителни вещества, коментираха учените. Това подсказва, че майките са по-склонни от бащите да повлияят на формирането на пола на детето.

Източник: dete.bg