Няма строго определена възраст, когато трябва да започне включването на твърди храни, но се счита, че в първите шест месеца от живота си бебето няма нужда от друга храна освен мляко - кърмата или адаптираното мляко.

Трябва да се изчака проявата на определени признаци на готовност от страна на детето, преди да се започне със захранването.

Късното захранване (след шестия месец) намалява риска от алергии, от затлъстяване, от анемия и помага за поддържането на кърмата.

Признаците на готовност на бебето за захранване могат да се определят най-общо като възможност то да седи самостоятелно, проявява силен интерес към нашето храна и често посяга към храната ни, целенасочено поднася предмети към устата и се наблюдава изчезване на рефлекса на избутване с език, който бебетата имат в първите месеци.

Общото между двете предложени от estestveni-idei.com системи за захранване е, че до една годинка млякото си остава основната храна на бебето, а останалите нововъведени храни са само добавка към хранителния режим.

Захранване по схема

Това е стандартен метод за захранване, при който бебето се храни със специално приготвени или закупени пюрета и каши. Първите храни трябва да бъдат подходящи за захранване и да не са алергени.

Обикновено се започва с една лъжичка от само един вид храна, като количеството постепенно се увеличава с по една лъжичка на ден, докато стигне около 50 гр.

Всяка нова храна се въвежда в продължение на 3 дни, като през това време се следи за евентуална алергична реакция (кожен обрив, разстройство, повръщане, оток, хрема и др.)

Можете да започнете с храни като ябълка и круша, като се препоръчва в самото начало на захранването да са леко сварени на пара, за да се неутрализират плодовите киселини.

Опитайте и банан (той не се вари), картоф, морков, оризова каша, която много майки в началото разреждат с кърма, за да свикне бебето по-лесно с вкуса и консистенцията й.

След месец-два от първоначалното захранване представете на малкия човек

На по-късен етап (между 9-12 месец) нека детето пробва овесени ядки, боб, грах, макарони, сухари, кисело мляко, сирене, кашкавал, извара, крем сирене, месо, жълтък, риба.

*Изчакайте с даването на храни алергени докато навърши годинка. Такива храни са прясно мляко, яйчен белтък, ягоди, цитрусови плодове, ядки, киви, царевица, соеви продукти и др. Мед не се дава до 2-годишна възраст.

За предпочитане храната за бебето да се приготвя в домашни условия, защото е прясна и по-вкусна и заради голямото съдържание на нишесте на пюретата в бурканчета.

След като минат няколко седмици, можете да въведете второ хранене с твърди храни за деня. Нормално е до края на първата годинка кърмата да си остава повече от 50% от цялата храна на бебето, а за някои деца дори повече, но не спирайте да го насърчавате да опитва твърда храна – показвайте му храни, хапвайте с удоволствие пред него и така събуждайте интереса му.

Бебе хапва за първи път пюре от тиква

Захранване, водено от бебето (Baby-led weaning)

Тази система е създадена от Гил Рапли, бивша заместник директорка на UNICEF'S UK Baby Friendly Initiative.

Бебето в началото само гледа как се храните, а след това посяга към храната. То е изправено и добре подкрепено – в началото в скута на възрастен, след това на столче.

Бебето се оставя да се храни самостоятелно с подходящи за него храни с неговото собствено темпо. Дава му се разнообразие от храни за ядене с пръсти, никога не му се слага в устата и то само решава колко и какво ще изяде, не се пришпорва.

В началото не изяжда почти нищо – ближе, след това дъвче, смуче, гълта. Бебето трябва да може да изследва и експериментира с храната, без помощ, но под наблюдение.

Повечето родители се притесняват дали по този начин ще изяде достатъчно. Според Гил Рапли бебетата имат вродено усещане за това от какво и колко имат нужда. Ако това усещане не се следва и бебето редовно изяжда повече, отколкото има нужда, то може да доведе до проблеми с теглото по-късно.

Както и при стандартното захранване, новата храна се въвежда сутрин или на обяд, за да се следи за евентуална алергична реакция.

Разликата е това, че храната се дава във формата на парченца – удобни за хващане, с големината на юмрука на бебето, така че то само да може да ги държи в ръчичката си.

Другото голямо притеснение на родителите при този начин на захранване е рискът от задавяне. Това, което Гил Рапли казва е, че всъщност бебето не може да предвижи храна към гърлото си преди да се научи да дъвче, и не може да дъвче преди да се научи да слага дребни предмети в устата си. Така че бебе, което само се справя по време на хранене е подложено на по-малък риск от задавяне, отколкото при хранене с лъжичка. А дете, което не може да си сложи храна в устата, вероятно не е готово да изяде тази храна.

Предимствата на този вид захранване са, че храненето е приятно и забавно за бебето, това е естествен начин на захранване след кърменето на поискване, когато бебето също само определя кога и колко да яде. Насърчава се неговата самостоятелност, предотвратяват се проблеми с теглото.

Първа храна за бебето - авокадо