Автор
Борислава Крендева

Нищо не усилва така мощно способността ни да се чувстваме щастливи, както досега с Природата.

На С. С.


Ако никога не сте се събуждали от шума на вълните и топлината на лъчите, в легло от златен пясък - изпуснали сте Голямото Събуждане.

Ако никога не сте заспивали полюшвани от вечерния бриз, сгушени между звездите, обгърнати от индигова тъмнина – изпуснали сте Голямото Заспиване.

Хемингуей е казал: „Всичко, което е далече от морето, е провинция”. Аз ще перефразирам така: всичко далече от морето е далеч от сърцето. Във водата се заражда животът. Допирът и близостта до нея могат да събудят, изцерят и върнат живеца на човешката душа. Водата има способността да отмива отрицателните емоции, вятърът - да издухва негативните мисли, слънцето - да зарежда тялото, а пясъкът - едва доловимо и закачливо, да предаде усещането за стабилността на почвата под босите ви крака. Няма значение кой сте, какъв сте, как живеете и в какво вярвате. Няма значение колко сте интелигентен, красив, кадърен, начетен, богат и колко точно обичате комфорта на изкуствено създадените от човека удобства. Защото това няма почти нищо общо със способността ви да изпитвате щастие. Нищо не усилва така мощно умението ни да се чувстваме щастливи, както досега с Природата. Знаете го - просто понякога го забравяте. Да се чувствате добре е природната ви даденост. Дължите си го!