Британски учени установиха, че медът е най-ефикасното средство срещу махмурлук, който ни спохожда в празничните дни.
Според учените от Кралското химическо дружество основната активна съставка на полезния мед е фруктозата.
Именно фруктозата позволява на организма по-леко да разгради алкохола на по-безопасни съставки.
Причината за неприятните усещания от препиването е, че първоначално спиртът се разлага на токсичен ацеталдегид. Но с помощна на фруктоза той се превръща в оцетна киселина, която изгаря в процеса на нормалния метаболизъм и в крайна сметка се издишва от човека.
Британските учени са убедени, че медът значително съкращава продължителността на махмурлука. Те съветват преди пиене да се поеме чаша прясно мляко, което намалява токсичните вещества в организма.
А обикновената вода помага за по-бързото изхвърляне на алкохола от тялото.