Българчетата тежат от 7 до 10 кг над нормата. Те са на пето място по затлъстяване и излишни килограми спрямо връстниците си от останалите страни в Европа.

Това съобщи председателят на Българската асоциация за изследване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания проф. Светослав Ханджиев, позовавайки се на данни от проучване на Центъра за здравна информация и анализи и европейско проучване.

По-затлъстели от нашите хлапета са само децата в Гърция, Ирландия, Великобритания и Италия. Българчетата на възраст от 11 до 17 години тежат между 7 и 10 кг повече, отколкото връстниците им в Австрия, Франция, Румъния, Полша и скандинавските страни, съобщи „Монитор”.

Това е и основната причина те да са сред най-засегнатите от диабет тип ІІ хипертония и сърдечносъдови заболявания. Още към 7-годишна възраст 30,6% от малчуганите у нас са с наднормено тегло, от тях 17 на сто са със свръхтегло, а 13,6% са със затлъстяване, показват резултатите от проучването.

Оказва се, че затлъстяването се е увеличило двойно за 10 години. В същото време само 24% от първокласниците спортуват или са записани в клубове за танци, но 54 на сто от хлапетата гледат телевизия по два и повече часа всекидневно. Всеки ден едно хлапе в първи или втори клас изяжда несъзнателно пред телевизора или компютъра средно по един и половина шоколад, един пакет пуканки или чипс и изпива от 600 мл до 1 литър безалкохолно.

Такива проблеми имат и около 17 на сто от 15-годишните момчета и близо 13 на сто от момичетата на същата възраст в страната. Децата пълнеят не само от нездравословно хранене, но и от стрес и потискани емоции. Те са и в основата на ранно развиваната хипертония, подчерта проф. Светослав Ханджиев. За пример той посочи най-малкия пациент с високо кръвно у нас, който е на 10 години.

Пържените и мазните храни, чипсовете, белият хляб и сладкишите и обездвижването обаче остават номер 1 като причина за трупане на излишни килограми в ученическите години и ранното възникване на куп хронични заболявания още в младежка възраст, категоричен е проф. Ханджиев. Твърдението си той подкрепя с факта, че всеки 15-и тийнейджър е вдигал поне два пъти кръвно до навършване на пълнолетие. Не само родителите, но и педиатрите обаче рядко се сещали да им го премерят. Така се стига до нелекувана навреме хипертония, която с годините се задълбочава и провокира куп други остри сърдечносъдови заболявания.