Много скоро детето ви ще трябва да се отдаде изцяло на ученето. За да не се превърне срещата с домашните в стрес за него, необходимо е да му създадете удобна, но при това и стимулираща работна обстановка.

Ще ви дадем няколко препоръки, с чиято помощ да постигнете това.

Бюрото

Запомнете, че мебелите трябва да съответстват на ръста и възрастта на детето ви.

Най-добър вариант ще е покупката на тъй наречен „трансформер“ или с други думи бюро, чиято височина може да се регулира. Ще ви излезе по-скъпо от обикновено бюро, но пък ще ви отърве от необходимостта да купувате ново през годините.



Ако детето е с ръст 110-119 см., височината на масата не трябва да надвишава 52 см. Ако пък отрокът ви е пораснал над 120 см., вече му трябва „възрастно“ бюро над 60 см.

Ето и най-важното правило при избора на мебел – ръбът на бюрото/масата трябва да е на няколко сантиметра под нивото на гърдите, за да може ученикът спокойно да се подпира на лакти.

Ако на бюрото трябва да има и компютър, непременно гледайте да има място за монитор, както и плъзгащ се плот за клавиатура. Освен това ще ви трябват чекмеджета/стойки за съхранение на CD и евентуално рафтове за принтер, скенер и други периферни устройства.



Ако размерите на стаята го позволяват, вземете вместо обикновено бюро Г-образно. Дългата му част ще е предвидена за четене и писане, а късата – за работа на компютъра. При това наборът от рафтове и чекмеджета си остава същия.

Столът


В този случай за предпочитане е отново регулираща се мебел, и то регулираща се не само откъм височина, но и откъм ъгъл на наклона на облегалката. При правилно седене стъпалата на детето трябва да са изцяло опрени в пода, а коленете да са сгънати под прав ъгъл.



Случва се родителите да купуват стол „за в бъдеще“, но в този случай е необходима подставка за стъпалата. Ако не успеете да направите нещо сами, просто сложете на пода един-два дебели речника. Но не бива да градите твърде висок „Олимп“ от книги, тъй като коленете в никакъв случай не трябва да подпират плота отдолу.

Регулирайки наклона на облегалката, гледайте детето да не ляга с гърди на бюрото или пък да не се обляга твърде назад. При четене или писане между гръдния кош и ръба на писалището трябва да има разстояние от 8-10 см.

За да се убедите окончателно, че избраната от вас мебел е подходяща за детето ви, направете един прост тест – сложете сина или дъщеря си да седне на стола, да сложи един лакът на повърхността на плота и да стигне до окото си с пръстите на ръката. Ако всичко е подбрано правилно, пръстите едвам ще докосват лицето.

Очаквайте продължение...