Автор
Woman.bg

Празнуваме седмица на Толкин с „Хобит: Неочаквано пътешествие”

Създателите на филма „Хобит: Неочаквано пътешествие” се присъединяват към празненствата по случай Седмицата на Толкин и 75-та годишнина от първото издание на романа „Хобит” на Дж. Р. Р. Толкин с премиерата на нов, дългоочакван трейлър.

В чест на Седмицата на Толкин българските кино фенове ще могат да видят събрани в колекция всички видео дневници от снимачната площадка на носителя на „Оскар” Питър Джаксън.

Днес, едновременно с всички фенове на „Хобит” по света, българските почитатели на популярната фентъзи поредица ще могат да видят и новия, дългоочакван трейлър на „Хобит: Неочаквано пътешествие”.

„Хобит: Неочаквано пътешествие”, първият от трилогията филми по популярния роман „Хобит” на Дж. Р.Р. Толкин. Световната седмица на Толкин отбелязва както и рождения ден на любимите фентъзи герои и главни действащи лица в описаните приключения - Билбо и Фродо Бегинс.



Американското Толкин общество за първи път отбелязва Ден на Хобит и Седмица на Толкин през 1978 г. с празненства, които са се провеждали и преди официалното му обявяване. Многобройните Толкин фенове по света отбелязват празника с различни партита и фиести в духа на хобитските пиршества, описани в романа.



У нас Българското Толкин Общество вече осем години организира БГ Толкин Фест в различни градове в страната. Oбединение на различни клубове в страната, то е съставено от студенти, преподаватели и специалисти от различни области с подчертан интерес към литературата, които имат за цел да помогнат на хората, интересуващи се от творчеството на Дж. Р. Р. Толкин, да оценят и вникнат по-дълбоко в неговите творби.



Празненствата от Седмицата на Толкин ще продължат и на 21 септември, датата, на която през 1937 г. за първи път е публикуван романа „Хобит”.

На 22 септември 2012 г. феновете по света ще отбележат и рождените дни на Билбо и Фродо Бегинс, хобитите, които по необикновен начин се превръщат в истински герои в романите „Хобит” и „Властелинът на пръстените”. Според историята на Средната земя, двамата хобити са родени на един и същи ден, но в различни години. Билбо е роден през 2890 г., а Фродо през 2968 г. от Третата епоха (съответно 1290 и 1368 г. от летоброенето на Графството).



„Хобит: Неочаквано пътешествие” излиза на голям екран в 3D и IMAX 3D на 14 декември 2012 г. Втората екранизация по ромата на Дж. Р.Р. Толкин „Хобит: Пущинакът на Смог” се очаква на 13 декември 2013 г., а последният филм от трилогията „Хобит: До там и обратно” е с премиера 18 юли 2014 г.